Kreml nezajistil překlady a na dopisy neodpovídá. Foto Pixabay

Evropský soud pro lidská práva vyškrtl stížnost Ruska na vraždění na Ukrajině

Evropský soud pro lidská práva vyškrtl ze seznamu mezinárodních stížností stížnost Ruska z roku 2021 na vraždění, únosy, zabírání majetku, zákazy ruštiny, porušování volebního práva a útoky na ruské ambasády na Ukrajině po roce 2014. Rusko předložilo 2000 složek, avšak poté neposkytlo jejich překlady a na dopisy Soudu nereaguje. Dalších 8 500 stížností občanů trvá.

Rusko podalo tuto mezinárodní stížnost na Ukrajinu 22. července 2021. „Stížnost mimo jiné zahrnuje vraždy, únosy, nucené vysídlení, zásahy do volebního práva, omezení používání ruského jazyka a útoky na ruská velvyslanectví a konzuláty,“ uvedl Evropský soud pro lidská práva.

„Rusové si rovněž stěžují, že byl vypnut přívod vody na Krym na severním krymském kanálu a dále tvrdí, že Ukrajina je odpovědná za smrt osob na palubě letu Malaysia Airlines MH17, protože neuzavřela svůj vzdušný prostor,“ uvedl o první stížnosti Ruska na Ukrajinu Soud.

Česká justice o stížnosti v červenci 2021 podrobně informovala zde:

Bez čtyř dnů po dvou letech řízení o této stížnosti u Evropského soudu pro lidská práva končí vyškrtnutím stížnosti ze seznamu stížností. O vyškrtnutí rozhodl senát sedmi soudců dne 18. července 2023.

Úplné rozhodnutí v případu Rusko v. Ukrajina je zde:

Jak informuje Soud, případ byl vyškrtnut pro nezájem stěžovatele dále se účastnit řízení.

Rusko nezajistilo překlady, na dopisy neodpovídá

V tomto mezistátním případě poskytla ruská vláda na podporu své stížnosti v dubnu 2022 více než 2 000 souborů dokumentů prostřednictvím zařízení pro ukládání dat. „Nicméně následně neodpověděla na žádost Soudu z května 2022 o poskytnutí překladů dokumentů a na další dopis z listopadu 2022 s dotazem, zda hodlají pokračovat jejich uplatnění stížnosti proti Ukrajině,“ uvádí k tomu Soud.

Rusko definitivně ukončilo v členství v Úmluvě ke dni 16. září 2022. Tímto dnem přišlo o soudce zvoleného za tuto zemi. Soud rozhodl, že bude zkoumat stížnosti proti Rusku podané do 16. září 2022. Pro tyto případy jmenuje ad hoc soudce.

O vývoji situace kolem Ruska v Evropském soudu pro lidská práva Česká justice rovněž informovala:

Selhání v odezvě vede k vyškrtnutí

Proto Soud podle jednacího řádu rozhodl, že stěžovatel nechce dále pokračovat v řízení, uvádí Soud. „Vzhledem k opakovanému selhání v odezvě Soud shledal, že ruská vláda si dále nepřeje pokračovat v řízení,“ uvádí Soud.

Vyškrtnutí stížnosti ze seznamu stížností není nikterak výjimečné. Stěžovatelům z České republiky byly pro nezájem pokračovat dále v řízení a nekomunikaci se Soudem vyškrtnuty dvě stížnosti.

Naposledy Soud vyškrtl 20. července 2023 českou stížnost muže, který žije 29 let v detenci.

V červnu 2023 vyškrtl Štrasburk ze seznamu stížností stížnost Afghánců na určování věku migrantů v České republice podle rentgenu kostí.

Stížnosti z Krymu i Sevastopolu pokračují

Skutečnost, že Evropský soud pro lidská práva vyškrtl stížnost Ruska na údajné porušování lidských práv na Ukrajině, neznamená, že se Soud nebude podněty proti Ukrajině zabývat. Nebude tak činit prostřednictvím mezinárodní stížnosti stát proti státu, nýbrž posoudí stížnosti jednotlivců. Ostatně, tak je koncipovaná Úmluva.

„Soud navíc neshledal důvody ve vztahu k dodržování lidských práv, jak jsou definována v Úmluvou a jejími protokoly, které by vyžadovaly, aby přesto Soud pokračoval ve zkoumání mezistátního případu, protože stále probíhá téměř 8 500 – individuálních – stížností týkajících se události od roku 2014 v různých částech Ukrajiny, včetně Autonomní republiky Krym a města Sevastopol, stejně jako různých částí východní Ukrajiny,“ uvádí k vyškrtnuté stížnosti Ruska na Ukrajinu Evropský soud pro lidská práva.

Irena Válová