Evropský pověřený žalobce Adam Bašný Foto: Veřejná žaloba

O post vrchního žalobce v Olomouci má zájem Bašný, Bartoš i Dragoun

Do výběrového řízení na olomouckého vrchního žalobce se přihlásil z Vrchního státního zastupitelství (VSZ) Olomouc současný náměstek Radek Bartoš, který je nyní pověřen řízením úřadu. Zájem potvrdil Respektu i evropský pověřený žalobce Adam Bašný. Podle informací České justice je třetím zájemcem šéf GIBS Radim Dragoun. Termín pro podání přihlášek byl v pondělí. Pokračovat bude v pátek pohovorem před výběrovou komisí.

Ve výběrové komisi podle informací České justice zasedne mimo jiné za ministerstvo vrchní ředitelka, sekce dohledu a justice Klára Cetlová a NSZ zastoupí Roman Hájek, ředitel odboru trestního řízení.

Bartoš je pověřen řízením VSZ v Olomouci od srpna, kdy odešel na vlastní žádost dosavadní olomoucký vrchní žalobce Radim Daňhel. „Na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci pracuji již více než deset let, v posledních letech se podílím i na jeho vedení. Za tu dobu jsem detailně poznal jeho fungování i státní zástupce a ostatní zaměstnance, kteří zde působí,“ řekl Bartoš. K důvodům své přihlášky do výběrového řízení také uvedl, že mu způsob dalšího fungování VSZ v Olomouci není lhostejný a je přesvědčen o tom, že na pozici vrchního žalobce by dosáhl zklidnění situace uvnitř úřadu.

Bašný dříve působil jako náměstek vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové. Byl také prvním viceprezidentem Unie státních zástupců. Specializuje se na organizovaný zločin, trestnou činnost související s terorismem či korupční trestnou činnost.

Daňhelův předchůdce Ivo Ištvan, který tento úřad vedl dvě desítky let a po loňské rezignaci působí na pozici žalobce NSZ, na dotaz ohledně své kandidatury neodpověděl. Do výběrového řízení se podle nepřihlásil ani jeden z jeho tehdejších nejbližších spolupracovníků, současný ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Petr Šereda. Ištvanova tehdejšího náměstka Pavla Komára, který na funkci náměstka rezignoval po odchodu Ištvana, z výběrového řízení vyřazuje podmínka ohledně vedeného kárného řízení. Tomu čelí ze strany nejvyššího státního zástupce Igora Stříže kvůli tomu, že svého nadřízeného Daňhela při jeho odchodu urazil.

Výběrové řízení na olomouckého vrchního žalobce vypsal v polovině července nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. Kandidáta na obsazení funkce vedoucího státního zástupce navrhuje podle zákona o státním zastupitelství nejvyšší státní zástupce a jmenuje ministr spravedlnosti.

Dosavadní olomoucký vrchní státní zástupce Radim Daňhel rezignaci oznámil v červnu, ve funkci skončil k 31. červenci a nyní působí jako státní zástupce v Kroměříži. VSZ v Olomouci vedl od poloviny července loňského roku. Daňhel ve svém vyjádření k rezignaci uvedl, že důvody jeho odchodu nesměřují proti organizaci úřadu. Týkají se podle něj výlučně jeho osoby a jeho odpovědnosti, kterou za chod úřadu nese.

(čtk, epa)