Na prodeji jednoho z pozemků, který byl původně ve výčtu nabízen, se prodávající s kupující nedohodla. Foto: Pixabay

Ombudsman: Pronajímatelé chalup a chat musí uzavřít smlouvu na svoz odpadu

Chataři a chalupáři, kteří objekty krátkodobě pronajímají rekreantům nebo v systému Booking či Airbnb, musí uzavřít vlastní smlouvu na svoz odpadků podle zákona o odpadech. A to přesto, že svoz odpadů už platí v systému příslušné obce. Pokud tak neučiní, vystavují se riziku sankce, upozorňuje veřejný ochránce práv Stanislav Křeček.

Veřejný ochránce práv na tento fakt, který vyplývá ze zákona o odpadech, upozornil v souvislosti s dotazem pracovnice obecního úřadu v Karlovicích. Pracovnice správy místních poplatků žádala radu, jak řešit situace s poplatky za svoz odpadu v případech krátkodobých pronájmů a v případech, kdy majitelé chat a chalup v obci pronajímají své objekty turistům.

Úplný záznam případu je zde.

Jak vyplývá z odpovědi, v obci Karlovice je obecně závaznou vyhláškou zaveden obecní systém odpadového hospodářství. Poplatníky jsou podle zákona o místních poplatcích všichni vlastníci nemovitostí včetně rekreačních a včetně těch, které jsou prázdné, pokud nejsou podle zákona od poplatku osvobozeni.

„Pokud současně ta samá osoba podniká (podnikáním je i poskytování ubytovacích služeb), je rovněž povinna plnit povinnosti uložené jí zákonem o odpadech,“ informuje Stanislav Křeček.

Jak dále ombudsman uvádí, tyto povinnosti jsou „vymezeny zejména v ustanovení § 13 a následujících zákona o odpadech. Mezi ně patří i povinnost mít zajištěno odstraňování odpadu písemnou smlouvou uzavřenou buď se svozovou společností, nebo právě s obcí [podle § 13 odst. 1 písm. e) a § 15 odst. 2 písm. c) zákona o odpadech]“, vysvětluje veřejný ochránce práv.

Že majitel platí v obecním systému, na věci nic nemění

Na věci nic nemění, že majitel chaty nebo chalupy už platí poplatek obci v obecním systému: „I pokud se tedy osoba stane poplatníkem místního poplatku za obecní systém odpadového hospodářství a obci poplatek platí, nezbavuje jí to dalších povinností uložených jí zákonem o odpadech v souvislosti s podnikatelskou činností,“ potvrzuje ombudsman.

„Pokud podnikatel tyto povinnosti neplní (tj. nebude mít uzavřenou smlouvu na odstraňování odpadu ani s obcí, ani se soukromým zařízením), vystavuje se riziku sankce,“ dodává Stanislav Křeček.

Kontrolu dodržování těchto povinností právnickými osobami a podnikajícími fyzickými osobami provádí Česká inspekce životního prostředí a/nebo obecní úřad (§ 134 a § 147 zákona o odpadech), dodává k tomu ještě veřejný ochránce práv.

Co se týče neplnění povinností vůči obci, každý odpovídá za své jednání i případný dluh od doby zletilosti, kdy se stává plně svéprávným. Od té chvíle má plnou procesní způsobilost a může samostatně jednat se správcem poplatku. „Také od tohoto okamžiku odpovídá za svůj případný dluh na místních poplatcích (nedoplatek na místním poplatku již nepřechází na zákonné zástupce podle § 12 zákona o místních poplatcích). Správce poplatku by tak měl již komunikovat přímo s poplatníkem,“ uvádí veřejný ochránce práv na dotaz úřednice obce Karlovice.

Irena Válová