Ministerstvo spravedlnosti dnes 10. 8. 2023 předalo v Benešově staveniště bývalé ubytovny zhotoviteli. Hlavní stavební práce se naplno rozběhnou od začátku září 2023 Foto: Ministerstvo spravedlnosti

V benešovských kasárnách vznikne justiční dům, poslouží nejen soudu

V benešovských kasárnách vznikne v roce 2025 justiční dům. Přesunou se do něj okresní soud, státní zastupitelství a probační a mediační služba. Objekt je od roku 2018 nevyužívaný, dříve sloužil jako ubytovna. Dnes si firma oficiálně převzala staveniště, práce se naplno spustí v září. Přestavba by měla být hotová do 18 měsíců a bude stát 163 milionů korun. Fungování soudu i dalších institucí bude po přestěhování efektivnější, ekonomičtější a také zde bude dostatek kapacity pro uskladnění spisů, řekl dnes novinářům náměstek ministra spravedlnosti Radomír Daňhel.

Sloučením institucí na jedno místo se ušetří náklady, zlepší a zjednoduší jejich spolupráce, navíc nové prostory budou bezbariérové a budou splňovat i další standardy například pro vstupy do soudní budovy a podobně. Vznikne 58 kanceláří, osm jednacích síní a dostatečně velká spisovna. Nyní soudní prostory po uskladnění spisů nepostačují a je třeba si je pronajímat, po dokončení justičního domu odpadnou komplikace s logistikou spisů. „Dále nebudeme platit nájemné, které tady v rámci okresního soudu jsme nuceni hradit za spisovny,“ doplnil Daňhel. Přibude též 43 parkovacích míst pro zaměstnance i veřejnost.

Objekt v Dukelské ulici patří státu. Ministerstvo spravedlnosti jej převzalo minulý rok, v minulosti do něj chtěla celní správa přemístit část své agendy, do roku 2016 sloužila budova jako ubytovna pro potřeby ministerstva obrany.

  • Budova až do roku 2016 sloužila pro potřeby Ministerstva obrany jako ubytovna.
  • Následně ji převzalo Generální ředitelství cel s cílem přemístit do ní část agendy, kterou vykonává v Benešově.
  • Nakonec však Celní správa od svého záměru odstoupila a objekt tak v polovině roku 2018 z důvodu nepotřebnosti připadl ÚZSVM.
  • Od roku 2018 budova není obsazena.
  • V prosinci 2022 přešla příslušnost hospodařit na Ministerstvo spravedlnosti.

Provedením vnitřních stavebních úprav dojde k přeměně budovy ubytovny na budovu Justičního domu.

  • Dojde k účelnému a smysluplnému využití volné státní budovy.
  • Společným umístěním justičních složek (OS Benešov, OSZ Benešov, PMS) do jednoho objektu dojde rovněž ke zlepšení koordinace činností a časovým úsporám při vzájemné spolupráci OSS, neboť výkon jejich činností spolu vzájemně a bezprostředně souvisí.

V roce 2025 tak po dokončení stavebních prací vznikne v Justičním domě celkem 58 nových kanceláří, 8 jednacích síní a dostatečná kapacita pro umístění a archivaci spisů. Dále bude vyřešen dlouhodobý problém OS s parkovacími místy. Po přesunu budou mít složky k dispozici až 43 parkovacích míst.

(čtk, epa)