Vlevo starostka Libavé Štěpánka Tichá Foto: Obec Libavá

Krajské státní zastupitelství prověří podmíněné zastavení stíhání starostky

Olomoucké krajské státní zastupitelství prověří podmíněné zastavení trestního stíhání starostky Města Libavá Štěpánky Tiché (Nezávislá Libavá). Podnět jim k tomu dalo Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ). Podle jeho mluvčího Petra Malého se na něj obrátila jedna ze zastupitelek obce, která byla nespokojena s rozhodnutím dozorové státní zástupkyně. Ta stíhání starostky obviněné ze zpronevěry peněz zastavila kvůli tomu, že vyslovila lítost a projevila ochotu nahradit způsobenou škodu. Tichá i přes exces ve funkci zůstala, opozici se ji tento týden odvolat nepodařilo.

„Obrátila se na nás zastupitelka obce Libavá, která byla nespokojená s postupem dozorového státního zástupce. Přezkoumali jsme toto podání a dospěli jsme k závěru, že krajské státní zastupitelství jako nadřízené by mělo tento postup ohledně rozhodnutí zastavení trestního stíhání přezkoumat,“ řekl dnes mluvčí NSZ Malý. Podle něj je v tomto případě k výkonu dohledu příslušná olomoucká pobočka Krajského státního zastupitelství v Ostravě. Jeho vedoucí Ivo Kasík Českému rozhlasu Olomouc řekl, že podání bude vyřízeno do dvou měsíců.

Podle Malého jde o běžný postup, na NSZ se může obrátit kterákoliv osoba nespokojená s postupem žalobců. „Nejvyšší státní zastupitelství povinně přezkoumává všechna rozhodnutí zastavení trestního stíhání. V tomto případě jde o podmíněné zastavení trestního stíhání, což automaticky nepřezkoumáváme,“ doplnil mluvčí NSZ.

U podmíněného zastavení je vina prokázána, pokud však dojde například k náhradě škody či k jiné kompenzaci újmy, může státní zástupce rozhodnout, že se věc ukončí v přípravném řízení a nejde k soudu. „Je to na odpovědnosti státního zástupce,“ dodal Petr Malý. V tomto případě byla ze zpronevěry peněz původně obviněna starostka obce a dvě pracovnice úřadu. Státní zástupkyně Lenka Svobodová podle serveru Seznam Zprávy v usnesení uvedla, že všechny obviněné se v plném rozsahu doznaly, vyslovily lítost a projevily ochotu nahradit způsobenou škodu, čímž splnily podmínky pro zastavení stíhání. U soudu by jim hrozilo za zpronevěru až pět let vězení.

Podle usnesení žalobkyně uzavřela starostka například dohodu o provedení práce se svou matkou a svým synem, poté zadala příkaz, ať obec matce a synovi pošle peníze na bankovní účty, které ovládala; šlo o více než 160.000 korun. Další fiktivní práce podle spisu starostka rozepisovala na lidi z obce, kteří však o tom neměli tušení. Na jejich smlouvy si brala peníze rovnou z obecní pokladny, většinou od 6000 do 10.000 korun měsíčně, uvedl server. Celková škoda byla vyčíslena na více než 400.000 korun.

Starostku obce Štěpánku Tichou zhruba s pěti sty obyvateli se pokusili po zveřejnění informací o zpronevěře a zastavení jejího stíhání tento týden v úterý odvolat opoziční zastupitelé, nezískali však mezi devíti zastupiteli potřebnou podporu.

(čtk)