ICC je první stálý trestní soud s celosvětovou působností, který stíhá jednotlivce za zločiny proti lidskosti, genocidu a válečné zločiny. Od roku 2002 sídlí v nizozemském Haagu. Palestina se stává 123. státem, který pod něj spadá. Foto: Alan parker/Wikipedia

Mezinárodní trestní soud kvůli hackerům pracuje omezeně

Informační systémy Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu pracují po hackerském útoku v silně omezeném režimu. Informovaly o tom dnes podle agentury Reuters zdroje a právníci pracující pro soud. Dva právníci a jeden další informovaný zdroj pod podmínkou anonymity uvedli, že trestní soud odpojil většinu svých systémů, které jsou přístupné přes internet, zaměstnanci nemají přístup k e-mailové korespondenci a zaměstnanci, kteří nejsou přímo na pracovišti, nemají přístup k dokumentům.

ICC poprvé v úterý oznámil, že se potýká s mimořádnou událostí týkající se kybernetické bezpečnosti a že byla přijata okamžitá opatření. K neobvyklé aktivitě ve svých informačních systémech však nesdělil žádné podrobnosti.

ICC je stálý tribunál pro válečné zločiny v Haagu, který byl zřízen v roce 2002 za účelem stíhání válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Vede řadu významných vyšetřování a předběžných šetření po celém světě a v minulosti se stal terčem špionáže.

Už loni nizozemská zpravodajská agentura uvedla, že zmařila rafinovaný pokus ruských tajných služeb o proniknutí do soudu. Jejich důstojník použil falešnou brazilskou identitu, aby mohl pracovat jako stážista u soudu, který mimo jiné vyšetřuje obvinění z ruských válečných zločinů na Ukrajině a který vydal zatykač na prezidenta Vladimira Putina kvůli jeho možné osobní odpovědnosti za únosy dětí z Ukrajiny.

Dnes u soudu začala slyšení v procesu se dvěma vůdci milicí, které útočily na muslimské civilisty ve Středoafrické republice. Podle Reuters nedostupný byl mimo jiné internetový videopřenos od soudu. „Jako tým obhájců máme omezený přístup do systémů soudu,“ řekl agentuře Geert-Jan Knoops, obhájce jednoho z obviněných, Patrice-Edouarda Ngaissony.

(čtk)