Platby za odpad řeší úřad Veřejného ochránce práv opakovaně Foto: VOP

Uprchlíci z Ukrajiny musí platit za odpad. Obec ale může poplatek odpustit

Ukrajinci s mezinárodní ochranou se stávají poplatníky místního poplatku za odpadové hospodářství. Odpovědnost ubytovatele za zaplacení poplatku za odpad není zakotvena v zákoně. Jde o veřejnoprávní povinnost vůči obci. Obec může poplatek Ukrajincům vyhláškou odpustit, uvádí ombudsman Stanislav Křeček. Ubytovatel za ně může, ale nemusí zaplatit.

Vyplývá to z odpovědí veřejného ochránce práv na dotazy úřednice obce ve vztahu k dlužným poplatkům za odpad ubytovaných Ukrajinců a jejich ubytovatelů a obce. „Setkala jste se však s názorem, že ze zaplacení poplatku za uprchlíka je odpovědný ubytovatel. Takové tvrzení však nemá oporu v zákoně,“ odpovídá ombudsman.

Správce poplatku chce peníze po ubytovaném

„Aby bylo možné přičítat odpovědnost za zaplacení poplatku ubytovateli, musel by tak zákon výslovně stanovit. Zákon o místních poplatcích ani jiný právní předpis takový přechod poplatkové povinnosti neupravuje. Pokud by ubytovatel chtěl, může poplatek za uprchlíka uhradit,“ vysvětluje veřejný ochránce práv.

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček Foto: Tiskový odbor VOP

Správce poplatku ale bude dlužný poplatek žádat po ubytovaném Ukrajinci, nikoli po jeho ubytovateli. „Dlužný poplatek správce poplatku nemůže vyměřit nikomu jinému než uprchlíkovi (případně jeho zákonnému zástupci či opatrovníkovi v případech uvedených v § 12 zákona o místních poplatcích).“

Úplný záznam podnětu a jeho řešení je zde.

Veřejný ochránce práv se problémem plateb za odpad rovněž zabýval v souvislosti s ubytováváním v systému Airbnb. V tomto případě jde o podnikání a povinnost platit odpad za hosty respektive uzavřít vlastní smlouvu s firmou na svoz odpadu má ubytovatel, jak Česká justice informovala.

Jde výlučně o vztah uprchlík v. obec

Proč tomu tak je? „Držitelé dočasné ochrany z Ukrajiny (uprchlíci) se na základě evidovaného pobytu v obci stávají poplatníky místního poplatku za obecní systém odpadového hospodářství. Je tomu tak proto, že poplatníkem místního poplatku je i fyzická osoba přihlášená v obci (§ 10e odst. 1 zákona o místních poplatcích),“ vysvětluje ombudsman Křeček.

Podle veřejného ochránce práv má nesprávná interpretace zřejmě původ v Metodickém pokynu ministerstva vnitra, kde je zakotvena paušální náhrada za ubytování uprchlíka. V metodickém doporučení je pak uvedeno „…za ubytování v objektech vedených v režimu zákona č. 65/2022 Sb., za nějž je požadována paušální náhrada nákladů na ubytování, proto není možné vyžadovat žádné další poplatky související s ubytováním, zejména náklady na služby (správa či úklid společných prostor, revize, výtah atd.), poplatky (např. svoz komunálního odpadu) a energie“, cituje Metodický pokyn ombudsman.

Tento citát na věci nic nemění, protože povinnost každého platit obci za odpadové hospodářství je v zákoně. Nejde o vztah ubytovaný x ubytovatel ani ubytovaný x firma. 

„Ustanovení § 6e zákona č. 65/2022 Sb. však nijak nezasahuje do povinnosti uprchlíků platit místní poplatek za obecní systém odpadového hospodářství. Nejedná se totiž vůbec o vztah ubytovatele a uprchlíka, ale o veřejnoprávní povinnost uprchlíka vůči obci, kde má evidovaný pobyt, stanovenou mu zákonem o místních poplatcích a příslušnou obecně závaznou vyhláškou.,“ uvádí k tomu veřejný ochránce práv.

Obec může vyhláškou platbu odpustit

Pokud si kdokoli nepřeje, aby Ukrajinci platili obcím za odpad, má k dispozici nástroj, jak je povinnosti zbavit. Předně to může zastupitelstvo obce odhlasovat. „Zastupitelstvo obce však může v obecně závazné vyhlášce zakotvit osvobození pro uprchlíky z Ukrajiny nad rámec zákona.“

Správce poplatku pak může hromadně prominout poplatek (§ 16b zákona o místních poplatcích) podle formuláře na webu ministerstva financí.

Uprchlíci mohou sami požádat o individuální prominutí poplatku podle §16a zákona o místních poplatcích.

Právní věty:

I. Držitelé dočasné ochrany z Ukrajiny se na základě evidovaného pobytu v obci stávají poplatníky místního poplatku za obecní systém odpadového hospodářství (§ 10e odst. 1 a § 16c zákona o místních poplatcích).

II. Ustanovení § 6e zákona č. 65/2022 Sb., zakotvující paušální náhradu nákladů na ubytování za osobu, které je poskytnuto bezplatné ubytování v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny, nezasahuje do povinnosti držitelů dočasné ochrany platit místní poplatek za obecní systém odpadového hospodářství. Nejedná se totiž vůbec o vztah ubytovatele a držitele dočasné ochrany, ale o veřejnoprávní povinnost držitele dočasné ochrany vůči obci, kde má evidovaný pobyt, stanovenou mu zákonem o místních poplatcích a příslušnou obecně závaznou vyhláškou.

Irena Válová