Policie. Zásah. Ilustrační snímek. Foto: Pixabay

Vnitro má mít příští rok na výdaje 97 miliard, na platy policistů a hasičů půjde třetina

Ministerstvo vnitra by mělo v příštím roce hospodařit s rozpočtem 97,4 miliardy korun, oproti schválenému rozpočtu na letošek je to zhruba o 2,3 miliardy méně. Vyplývá to z návrhu rozpočtu, který ministerstvo financí předložilo vládě. V roce 2022 měl úřad na výdaje 93,4 miliardy korun.

Za platy by mělo ministerstvo vnitra vydat v příštím roce 40,4 miliardy korun, proti letošnímu roku jde o nárůst o zhruba miliardu. Z toho bude mít ministerstvo na platy příslušníků bezpečnostních sborů, tedy policistů i hasičů, k dispozici přes 33 miliard korun. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) už dříve avizoval, že plánované snížení sumy na platy ve veřejném sektoru z červnového návrhu rozpočtu na rok 2024 se bezpečnostních sborů týkat nebude.

Na celkové výdaje Policie ČR, tedy včetně platů, by mělo jít z rozpočtu vnitra 50,7 miliardy korun, na výdaje hasičského záchranného sboru pak 13,7 miliardy korun. Samostatnou kapitolu ve státním rozpočtu má Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Pro tu navržený rozpočet počítá s poklesem výdajů o milion korun na zhruba 518,4 milionu korun. Na platy příslušníků a zaměstnanců inspekce počítá rozpočet se zhruba 270 miliony korun.

Ministerstvo financí dnes zveřejnilo návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 252 miliard korun. Příjmy by podle návrhu měly být 1,921 bilionu korun, meziročně se sníží o 0,3 procenta. Výdaje by měly klesnout o 2,2 procenta na 2,173 bilionu korun. Kabinet musí rozpočet projednat do konce září, jeho parametry se ještě mohou změnit.

(čtk)