V čele Lesů ČR, které spravují téměř polovinu lesů v Česku, byl Szórád od dubna 2014 do května 2018, kdy byl odvolán ministrem zemědělství v demisi Jiřím Milkem (za ANO) Foto: Pixabay

Exředitel státních lesů Szórád dostal odškodné a omluvu za nezákonné stíhání

Bývalý generální ředitel Lesů ČR (LČR) Daniel Szórád dostal odškodnění 100.000 korun za nezákonné stíhání v případu údajného podvodu. Ministerstvo spravedlnosti mu zároveň zaslalo omluvu, uvedla dnes Česká televize (ČT). Obžaloba vinila Szóráda z nedodržení konkurenční doložky po odchodu z čela organizace před pěti lety. Soudy ho ale osvobodily. Szórád působil jako ředitel LČR v letech 2014 až 2018. Od letošního ledna se do státního podniku vrátil jako ekonomický ředitel. V červnu převzal řízení oblastního ředitelství pro jižní Moravu.

V žádosti o odškodnění Szórád uvedl, že stíhání poškodilo jeho pracovní i rodinný život, stáhl se z veřejného života a omezil kontakt na rodinu a nejbližší známé. Ministerstvo mu za nemajetkovou újmu přiznalo 100.000 korun a zaslalo mu omluvu. „Došlo k porušení práva žadatele nebýt trestně stíhán jinak než z důvodů a způsobem, který stanoví zákon,“ sdělil resort ČT.

Szórád v souvislosti s působením v čele LČR čelil dvěma trestním stíháním. Podle žalobce po odvolání z funkce v roce 2018 údajně nedodržel konkurenční doložku a začal pracovat pro soukromou společnost LST z Trhanova na Domažlicku dřív, než směl. Szórád vinu od počátku odmítal. Tvrdil, že jeho činnost spojená s firmou LST před vypršením konkurenční doložky souvisela s přípravou na budoucí povolání s tím, že z ní nezískal žádné benefity nebo prospěch. Krajský soud v Hradci Králové na konci loňského listopadu Szóráda obžaloby z podvodu pravomocně zprostil a verdikt potvrdil i Nejvyšší soud

Už na jaře 2021 státní zástupce zastavil stíhání Szóráda kvůli údajnému porušení povinnosti při správě cizího majetku. Podle kriminalistů poškodil státní podnik tím, že nabídl těžařským firmám předčasné ukončení kontraktů dohodou kvůli kůrovcové kalamitě. I v této věci exředitel LČR jakékoliv pochybení odmítal.

Szórád se loni neúspěšně ucházel o návrat na místo generálního ředitele LČR v tendru, který vypsalo ministerstvo zemědělství. Novým ředitelem se v prosinci stal Dalibor Šafařík. Krátce poté jmenoval Szóráda ekonomickým ředitelem firmy. V červnu převzal řízení oblastního ředitelství pro jižní Moravu.

Lesy ČR spravují téměř polovinu lesů v Česku. V letošním prvním pololetí podnik vykázal pokles hrubého zisku o 19 procent na 3,85 miliardy korun ze 4,73 miliardy Kč ve stejném období loni. Důvodem bylo snížení těžby dřeva o 21 procent na 3,8 milionu metrů krychlových, které souvisí s odezněním kůrovcové kalamity.

(čtk)