Šéf Nejvyššího soudu na přednášce vtipkoval o znásilnění. I v soudní síni padají absurdity, hájí se

Vtipy o znásilnění žen použil na pondělním semináři Základy profesní etiky soudců předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy. Na slidech při své prezentaci s logem Nejvyššího soudu uvedl například anekdotu o tom, jak žena na otázku, proč se znásilnění nebránila, odpovídá: „Jednou rukou jsem se držela šprušle žebříku a druhou jsem si držela vyhrnutou sukni“. Angyalossy České justici řekl, že šlo o uzavřenou přednášku pro odborníky. „Nicméně pokud se někdo cítil těmito vtipy dotčen, rád bych se mu omluvil. Jako trestní soudce, který se se závažnou trestnou činností setkává dnes a denně, v žádném případě jakýkoliv trestný čin nezlehčuji.“ uvedl šéf Nejvyššího soudu v prohlášení.

Šestihodinová přednáška na Justiční akademii byla podle jeho vyjádření obsáhlá a vtipy byly pouze malou částí semináře. Česká justice má celou prezentaci k dispozici, Angyalossy ale zdůrazňuje, že není určena veřejnosti a byla vytvořena pro studijní účely. „Všechny příspěvky byly určeny pro justiční kandidáty, kteří se v budoucnu stanou soudci a budou řešit mimo jiné otázky související se sexuálním násilím. Některé vtipy byly proto zaměřené i na sexuální obtěžování,“ reagoval předseda Nejvyššího soudu. Na anekdotách proto nic špatného nevidí. V prezentaci byly také citáty Sokrata, Marka Twaina nebo Margaret Thatcherové a dalších.

Ukázka z přednášky Petra Angyalossyho Foto: Prezentace Nejvyššího soudu

Přednáška je podle něj učena pro odborníky, kteří nejsou oběťmi trestné činnosti, ale naopak ji budou řešit a musí se ji naučit řešit správně. „Cílem přednášky, která trvá několik hodin, je proto přiblížit účastníkům semináře různé situace, které je mohou potkat v praxi. Z vlastní praxe trestního soudce vím, že se v soudní síni při řešení závažných trestných činů setkají i s absurdními tvrzeními, která jsem přiblížil na zmíněných stránkách prezentace a na nich jsem poukázal na způsoby, jak by k tomu soudce měl přistupovat,“ dodal.

Prezentace Nejvyššího soudu Foto: Nejvyšší soud

Na sociální síti X na přednášku upozornil právník Michal Staněk. „Dnes jsem na semináři Základy profesní etiky soudců slyšel tolik vtipů o znásilnění, že by podle toho mohl Jiří Strach natočit Angyal páně 4,“ uvedl. Nad vtipy o znásilnění na půdě Nejvyššího soudu se pod jeho statutem pohoršilo několik právních profesionálů.

Podle předsedy Nejvyššího soudu měly vtipy poukázat na absurdní argumenty obžalovaných Foto: Nejvyšší soud

Hodnotit vhodnost takových vtipů nechce prezident Soudcovské unie Libor Vávra. „Nechci to komentovat, neseděl jsem u toho a je důležité znát kontext celé přednášky,“ reagoval na dotaz České justice.

Petr Angyalossy se otázce etického jednání soudců věnuje dlouhodobě. Pod jeho vedením skupina soudců Nejvyššího soudu vytvořila v roce 2020 dokument, kterým by se soudci měli řídit.

Kodex vychází z jednotlivých ustanovení zákona o soudech a soudcích, obsahuje však také odborný komentář a některé závěry z judikatury kárných senátů. V mnohém se jeho autoři nechali inspirovat etickým kodexem Soudcovské unie ČR, která je však dobrovolným sdružením a registruje přibližně jen třetinu všech soudců v ČR.

Eva Paseková