Manželé v důchodovém věku uzavřeli v lednu 2020 s realitní kanceláři smlouvu o zprostředkování prodeje bytu Ilustrační foto: Pixabay

ÚS dal seniorům rušícím za covidu ukázku prodávaného bytu šanci na nižší pokutu

Senioři, kteří v době začínající pandemie koronaviru zrušili prohlídku svého prodávaného bytu, možná nebudou muset platit realitní kanceláři smluvní pokutu v plné výši. Jejich stížnosti dnes vyhověl Ústavní soud (ÚS). Krajskému soudu v Ostravě vytknul, že nezohlednil mimořádné okolnosti a nezvážil snížení pokuty, která měla činit 60.000 korun. Znovu bude rozhodovat krajský soud.

„K porušení smluvní povinnosti mělo dojít v bezprecedentní pandemické situaci, kdy byly zejména osoby staršího věku varovány, aby vůbec nevycházely na ulici. Takže bylo logické, že se bály o své zdraví a neumožnily jednu z více prohlídek nabízeného bytu. Soudy ani nevysvětlily, proč by za tu jednu jedinou zmařenou prohlídku měly platit celou pokutu,“ řekl ČTK a Českému rozhlasu soudce zpravodaj Jaromír Jirsa.

Manželé v důchodovém věku uzavřeli v lednu 2020 s realitní kanceláři smlouvu o zprostředkování prodeje bytu, a to na tři měsíce. Umožnili postupně šest prohlídek. Po březnovém vyhlášení nouzového stavu a zavádění mimořádných opatření proti šíření koronaviru si však už další prohlídku nepřáli. Obávali se o své zdraví.

„Oni si to vyhodnotili tak, že můžou v důležité záležitosti k lékaři, jít si nakoupit, ale scházet se a umožňovat prohlídky nemůžou. A proto to odmítli,“ uvedl advokát Petr Langer.

Realitní kancelář tedy byt neprodala. Den po vypršení platnosti smlouvy o zprostředkování pak senioři byt prodali jinému zájemci.

Následně realitní kancelář seniory zažalovala. Domáhala se zaplacení 60.000 korun, což měla být její provize. Okresní soud v Ostravě žalobu zamítl, dospěl k závěru, že senioři neporušili právní povinnost ani nejednali nepoctivě či nemravně. Krajský soud však rozhodnutí okresního soudu změnil a uložil jim, aby realitní kanceláři zaplatili 60.000 korun. Dovolání seniorů poté Nejvyšší soud odmítl. Ústavní soudci zrušili rozhodnutí odvolacího i Nejvyššího soudu.

Jak výrazně krajský soud pokutu sníží, nechtěli Jirsa ani Langer předjímat. Advokát ale upozornil na to, že jeho klienti smlouvu naplňovali a prohlídky umožňovali až do vyhlášení nouzového stavu. Úprava pokuty by tak měla být výrazná.

(čtk)