Premiér Petr Fiala s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem Foto: Úřad vlády

Vláda odeslala návrh rozpočtu. Spravedlnost dostane 35,76 miliardy korun

Ministerstvo spravedlnosti bude v příštím roce hospodařit s 35,761 miliardy korun, oproti předchozímu návrhu ze začátku září částka klesla zhruba o 3,2 milionu korun. Ve srovnání s letošním rokem tak bude mít úřad na výdaje asi o 776 milionů korun méně. Vláda návrh státního rozpočtu na rok 2024 odeslala do Sněmovny.

Oproti předchozímu návrhu by mělo mít ministerstvo méně peněz na justiční část své agendy – původně návrh počítal s 22,607 miliardy korun, nově by to mělo být zhruba 22,604 miliardy korun. Zhruba šest miliard je určeno na platy soudců a dvě miliardy na platy státních zástupců. U obou položek zůstala částka stejná, poklesla tak u ostatních výdajů justiční části.

Z dalších zveřejněných údajů návrhu vyplývá, že výdaje na platy zaměstnanců a platby za ostatní provedenou práci klesnou oproti předchozímu návrhu o 2,4 milionu korun. Zhruba o 800.000 korun se sníží výdaje za povinné pojistné a o 24.000 korun poklesne příděl fondu kulturních a sociálních potřeb.

V letošním roce dostalo ministerstvo na výdaje 36,54 miliardy korun. Vláda však na konci srpna rozhodla, že rozpočet úřadu navýší o 919 milionů korun. Peníze jsou určeny soudům, a to na odměny advokátů ex offo, znalců, tlumočníků a exekutorů.

O navýšení platů pro své administrativní zaměstnance jednali tento týden také státní zástupci s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS). Podle šéfa Unie státních zástupců Tomáše Foldyny činí potřebná částka 23 milionů korun.

(čtk)