Advokáti chtějí řešit s ministerstvem i soudy odměny pro zmocněnce obětí Foto: Pixabay

Zhoršuje se ekonomická situace. Počet insolvenčních návrhů začíná růst

V České republice roste počet podaných insolvenčních návrhů. V meziročním srovnání se za poslední čtvrtletí zvýšil o 4,4 %. Informovala o tom společnost Insolvence 2008. Zlepšit situaci dlužníků by měla rovněž novela insolvenčního zákona, jež v Poslanecké sněmovně prošla prvním čtením. K návrhu však mají odborníci řadu připomínek.

Tuzemská ekonomika začíná šlapat na brzdu. Patrné je to i v nárůstu podaných insolvenčních návrhů. Z meziročního porovnání kvartálních výsledků vyplývá, že během 3. čtvrtletí bylo oproti stejnému období v loňském roce podáno o 4,4% více insolvenčních návrhů. A lze očekávat další pohyb směrem nahoru. „Počty podaných insolvenčních návrhů představují indikátor, jenž se sice projevuje s určitým zpožděním, ale za to funguje. Z toho lze usuzovat, že ekonomická situace není dobrá,” říká Tomáš Valášek, výkonný ředitel společnosti Insolvence 2008, která vyvíjí a dodává IT řešení pro insolvenční správce a zabývá se i jejich odborným vzděláváním.

Ředitel společnosti Insolvence 2008 Tomáš Valášek Foto: Insolvence 2008

Počet podaných insolvenčních návrhů tak po delší odmlce začíná opět růst. Překážku představovala zejména rostoucí nezabavitelná částka, jejichž základní výše se během dvou let zvýšila o 5 765 korun, čímž se oddlužení stalo nástrojem pouze pro ty, kteří na to měli finanční prostředky. Zlepšit situaci dlužníků by naopak měla novela insolvenčního zákona, která prošla prvním čtením a jejíž hlavní přínos spočívá ve zkrácení doby insolvenčního řízení ze současných 5 let na 3 roky. „Dá se očekávat, že nejpozději o příštích prázdninách budeme mít nová pravidla pro dlužníky,” popisuje Valášek. K tomu, aby novela plnila svůj účel, je podle Valáška stěžejní, aby zohledňovala situaci lidí, kterým nezbývá dost finančních prostředků ze mzdy pro splácení. „Tito lidé často zůstávají raději v exekucích, kde se nezabavitelná částka počítá jinak a na živobytí jim tak může zůstat řádově tisíce korun navíc, což je pro ně velmi zásadní,“ doplňuje Valášek a v souvislosti s tím doporučuje také srovnat výši exekučních a insolvenčních splátek, aby nedocházelo k finančnímu trestání věřitelů.

V návrhu by podle Valáška dále bylo potřeba upravit odměňování insolvenčních správců, kteří jsou u oddlužení placení z každé měsíční splátky. Při zkrácení doby pro oddlužení by totiž dostali o 40 % nižší odměnu než doposud a znamenalo by to tvrdý direkt pro tuto profesi. „Jde o velký problém, neboť jejich odměna se neměnila od zavedení insolvenčního zákona v roce 2008. Kumulovaná inflace od té doby dosáhla 46 %. Rostou nejen náklady, ale také povinnosti a administrativní zátěž insolvenčních správců,“ uzavírá Valášek.

Insolvence 2008