Nejvyšší soud USA Foto: Pixabay

Nejvyšší soud USA po aférách zavádí první etický kodex, velké změny nepřináší

Nejvyšší soud Spojených států představil první etický kodex ukotvující pravidla pro chování svých devíti členů. Tímto krokem chce rozptýlit pochybnosti ohledně standardů u soudu, které v posledních měsících přiživila série odhalení mimo jiné o nevykázaných kontaktech soudců s bohatými podnikateli.

Jak efektivní může nová iniciativa v tomto ohledu být, není jasné, neboť podle agentury AP se nezdá, že by kodex zaváděl jakékoli významnější nové požadavky. Televize CNN zase poznamenala, že soudci nevysvětlili, jak bude soubor pravidel fungovat a kdo je bude vymáhat.

Ve stručném doprovodném prohlášení soud uznává, že kodex „z větší části“ neobsahuje nové principy. Soudci se podle komuniké dlouhodobě řídili jistými etickými standardy, nyní je instituce chce pouze jasně deklarovat.

„Absence kodexu… vedla v posledních letech k nedorozumění, že soudci tohoto soudu se na rozdíl od všech ostatních v této zemi považují za nesvázané jakýmikoli etickými pravidly. Abychom toto nedorozumění rozptýlili, vydáváme tento kodex, který převážně představuje kodifikaci principů, které jsme dlouho vnímali jako směrodatné pro naše jednání,“ uvádí prohlášení.

Důvěra Američanů v nejvyšší soudní instanci v USA loni klesla na nejnižší úroveň za posledních 50 let, když jen 18 procent respondentů v každoročním průzkumu vyjádřilo vysokou míru důvěry. Soud v loňském roce eliminoval federální právo na potrat, které garantoval verdikt z roku 1973. Zvrácení precedenčního rozsudku předcházel nevídaný vývoj, když do médií unikla pracovní verze většinového stanoviska.

Dovolené na účet podnikatele

Pověsti nejvyššího soudu pak nepomohla letošní série odhalení o jednotlivých členech. Investigativní web ProPublica nejdříve popsal, jak si soudce Clarence Thomas často užívá dovolené na účet podnikatele a předního mecenáše Republikánské strany Harlana Crowa. Později zjistil, že další konzervativní člen senátu Samuel Alito byl před lety na výletě s miliardářem Paulem Singerem, načež v následujících letech rozhodoval v kauzách spojených s jeho hedgeovým fondem.

Pozornosti neunikla ani liberální soudkyně Sonia Sotomayorová, jejíž tým podle zjištění AP v minulých letech často nabádal školy či jiné instituce, aby si kupovaly její knihy. Žádný z jmenovaných soudců nečelil po těchto odhaleních veřejně komunikovaným postihům.

Členové nejvyššího soudu USA dostávají funkci na tak dlouho, jak uznají za vhodné, a v zásadě sami regulují svou činnost. Teoreticky je může odvolat Kongres, k něčemu takovému ale v amerických dějinách nikdy nedošlo. Soudci musí každý rok podávat hlášení o svých financích a někdy se rozhodnou zdržet se účasti na tom či onom případu, pravidla kolem vykazování darů či střetu zájmů však nejsou příliš jasná.

AP uvádí, že nový kodex nezavádí žádný nových mechanismus vymáhání pravidel a ponechává dodržování pravidel na uvážení soudců.

(čtk)