Člen amerického nejvyššího soudu Clarence Thomas Foto: McConnell Center

Soudce Nejvyššího soudu USA trávil luxusní dovolené s vlivným podnikatelem, pochybení neuznává

Člen amerického nejvyššího soudu Clarence Thomas odmítl pochybení ohledně luxusních dovolených, které v minulých letech trávil s podnikatelem a podporovatelem Republikánské strany Harlanem Crowem. Tvrdí, že mu bylo řečeno, že neměl povinnost informovat o nákladných cestách, při kterých používal jachtu či osobní letadlo podnikatele, uvedla dnes stanice BBC. Podle investigativního ProPublica Thomas trávil s Crowem každoroční dovolené v posledních dvou dekádách.

Thomas označil Crowa a jeho manželku za jedny z nejbližších osobních přátel. V prohlášení, který soudce vydal po zjištění investigativního webu, uvedl, že mu další soudci a jiní justiční činitelé řekli, že nemusí cesty vykazovat v přehledu darů, který musí vyplňovat každý člen nejvyššího soudu. Thomas tvrdí, že mu bylo řečeno, že se oznamovací povinnost nevztahuje na tento „druh osobního pohostinství ze strany nejbližších přátel, kteří nemají otevřené kauzy před soudem“.

Soudce dodal, že pravidla pro vykazování darů se nedávno změnila. „A je samozřejmě mým úmyslem se v budoucnosti těmito pravidly řídit,“ uvedl Thomas v prohlášení.

Investigativní web ProPublica ve čtvrtek zveřejnil zprávu, že Thomas a jeho manželka, konzervativní aktivistka Ginni Thomasová, trávili v uplynulých letech dovolenou s Crowem a jeho ženou. Cestovali spolu například na Nový Zéland, do Indonésie či do luxusních lokalit ve Spojených státech. Pokud by si například soudce hradil sám cestu do Indonésie, při které využil tryskáč a jachtu svého známého, tak by se náklady zřejmě vyšplhaly podle webu ProPublica na stovky tisíc dolarů.

Skupina demokratických zákonodárců vyzvala k prošetření celé záležitosti a schválení přísnějších pravidel. Někteří zákonodárci považují chování soudce a podnikatele za korupci. „Tato úroveň korupce je šokující, je to skoro jako karikatura,“ uvedla kongresmanka Alexandria Ocasiová-Cortezová. Vyzvala k odvolání Thomase, který je v devítičlenném nejvyšším soudu jedním z šesti soudců s konzervativními názory. Podle stanice BBC je však odvolání Thomase vzhledem k rozložení sil v Senátu „vysoce nepravděpodobné“.

Crow je realitní magnát původem z Dallasu, který se roky angažuje v ovlivňování americké politiky a soudnictví, mimo jiné skrze podporu konzervativních sdružení jako je Club for Growth nebo American Enterprise Institute. Jeho veřejně ohlášené politické příspěvky přesahují deset milionů dolarů. Crow v prohlášení svou „pohostinnost“ vůči Thomasovi nepopřel a uvedl, že se stejně chová k řadě dalších přátel. Dodal, že o pozvání na dovolené ho soudce sám nikdy nežádal.

(čtk)