Při útoku v sobotu 7. října ozbrojenci hnutí Hamás na jihu Izraele pozabíjeli přes 1400 lidí, převážně civilistů. Dalších zhruba 240 osob bylo do Pásma Gazy odvlečeno jako rukojmí WAFA / Wikimedia Commons

Vzestup antisemitismu. Německo po útoku Hamásu eviduje více než 2600 trestných činů

Německý kriminální úřad (BKA) od útoku radikálního palestinského hnutí Hamás na Izrael, který se odehrál přesně před měsícem, zaznamenal ve spolkové republice více než 2600 souvisejících trestných činů. Podle agentury DPA to úřad oznámil dnes večer. Především s nárůstem projevů antisemitismu se v souvislosti s válkou mezi Izraelem a Hamásem potýkají i další evropské země.

Evidovanými trestnými činy v Německu jsou především případy poškození majetku, takzvané štvaní lidu a kladení odporu, uvedl dnes BKA. Počet násilných trestných činů se pak pohybuje řádově ve stovkách.

Zmocněnec německé vlády pro boj proti antisemitismu Felix Klein dnes hovořil o více než 2000 evidovaných trestných činech a řekl, že od útoku ze 7. října je nenávist vůči Židům v Německu „na úrovni, která tu nebyla desítky let“.

Od 7. října byly v Německu zaznamenány incidenty jako kreslení Davidovy hvězdy, kterou nacisté v období druhé světové války označovali Židy, na fasády budov, házení lahví s hořícím benzinem na synagogy a znesvěcování židovských hrobů. Kromě toho projevy antisemitismu v posledních čtyřech týdnech často provázejí protiizraelské demonstrace.

Šéf konzervativní opozice Friedrich Merz dnes v reakci na protiizraelské a protižidovské demonstrace v Německu vyzval ke zpřísnění zákonů. „Chceme, aby byl antisemitismus v trestním zákoníku pojímán jako zvlášť závažný případ štvaní lidu,“ řekl Merz. Konzervativní unie CDU/CSU podle něj rovněž požaduje, aby každá žákyně a každý žák v Německu během školní docházky alespoň jednou navštívil některý z bývalých koncentračních táborů.

S projevy antisemitismu se potýkají i jiné evropské země. Například francouzská vláda v neděli oznámila, že za poslední měsíc nastala „exploze“ antisemitských činů, kterých v celé zemi eviduje více než tisícovku. Předsedové obou komor francouzského parlamentu Yaël Braunová-Pivetová a Gérard Larcher dnes podle agentury AFP vyzvali k účasti na nedělním „velkém pochodu“ proti antisemitismu.

V evropských metropolích se v posledních čtyřech týdnech konalo mnoho propalestinských demonstrací, často s projevy antisemitismu. Britská konzervativní vláda premiéra Rishiho Sunaka dnes vyzvala organizátory další takové demonstrace plánované v Londýně na sobotu, aby ji zrušili. Na stejný den totiž připadá Den příměří, kdy si Británie připomíná miliony obětí nejen první světové války.

„Nadále se domníváme, že plánování demonstrací na Den příměří je provokace a nedostatek respektu, a vyzýváme organizátory, aby svůj plán přehodnotili,“ řekl dnes podle AFP novinářům mluvčí britského premiéra.

(čtk)