Pravomocné rozsudky zatím plošně dostupné nejsou Ilustrační foto: Pixabay

Druhá etapa zveřejňování soudních rozhodnutí se odkládá, zastaralý systém není připraven

O další půl rok se odkládá druhá etapa zveřejňování anonymizovaných soudních rozhodnutí krajských a vrchních soudů. Vyplývá to z návrhu novely vyhlášky o posunutí účinnosti její části na červenec 2024. Soudy totiž mají zastaralé systémy. Ministerstvo spravedlnosti stále pracuje na napojení stávajících na nové. Zveřejňována je tak jen omezená část rozsudků.

Účinnost zveřejňování druhé etapy soudních rozhodnutí krajských a vrchních soudů definovaných vyhláškou ministerstva spravedlnosti už byla odložena o rok přímo v předmětné vyhlášce z prosince 2022. Nyní se odkládá o dalších šest měsíců.

Zatím je zveřejňován jen velmi omezený počet

Ministerstvo spravedlnosti koncipovalo zveřejňování soudních rozhodnutí  na dvě části, a to na zveřejňování rozhodnutí podle agendy definované v příloze jedna a v příloze dvě předmětné vyhlášky. První a omezená část rozhodnutí okresních, krajských a vrchních soudů už je zveřejňována.

„Zveřejňování rozhodnutí těchto soudů o trestných činech podle § 331 až 333 trestního zákoníku dle přílohy č. 1 vyhlášky, které je s ohledem na požadavky mezinárodních hodnotících mechanismů zahrnuto do první, již probíhající, fáze zveřejňování rozhodnutí v Databázi, se zatím týká jen velmi omezeného počtu rozhodnutí,“ shrnuje v důvodové zprávě ministerstvo spravedlnosti. Úplný návrh novely vyhlášky o zveřejňování soudních rozhodnutí je zde. Start zveřejňování anonymizovaných rozhodnutí podle druhé přílohy vyhlášky měl nastat k 1. lednu 2024. Nyní se novelou k tomuto datu účinnost zveřejňování překládá k 1. červenci 2024. Spuštění druhé etapy povinného zveřejňování soudních rozhodnutí má tím být „včas pozastaveno“, uvádí se v důvodové zprávě. „Důvodem odložení účinnosti…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová