Platby za odpad řeší úřad Veřejného ochránce práv opakovaně Foto: VOP

Muž chtěl kvůli dvojité platbě za obecní odpad žalobu ve veřejném zájmu

Ve věci dvojitého účtu za obecní odpad podal muž podnět k Nejvyššímu státnímu zastupitelství, které ho odložilo. Muž se tedy obrátil na veřejného ochránce práv s žádostí, aby podal žalobu ve veřejném zájmu. Jenže obec mu naúčtovala dvojitý poplatek za odpad správně. Muž bydlí ve Slaném, kde má ještě zahradní domek zkolaudovaný jako rekreační stavbu, kde není nikdo přihlášen.

Krajský úřad postupoval správně, když odvolání zamítl a není důvod zahájit šetření krajského úřadu. „Ze stejného důvodu nemohu vyhovět ani Vašemu návrhu na podání žaloby k ochraně veřejného zájmu. Jejímu podání brání navíc i to, že by v tomto případě nebyla splněna podmínka existence závažného veřejného zájmu, který je třeba chránit, neboť jde o individuální rozhodnutí týkající se výhradně Vaší poplatkové povinnosti,“ napsal ombudsman muži, který se s problémem dvojité platby za odpad postupně obracel na různé instituce.

Nejvyšší státní zastupitelství podnět odložilo, jakkoli zasahovat do pravomoci tohoto orgánu činného v trestním řízení veřejný ochránce práv nemůže, vysvětlil dále ombudsman muži, kterého v dopisu oslovuje „vážený pane magistře“.

Úplný text případu je zde:

Platba za svoz obecního odpadu počtvrté

Je to v řadě čtvrtý případ, který se týká účtování obecního odpadu, ze kterého ombudsman vyslovil právní větu.

Podnikatelé s pobyty na chalupách nebo chatách prostřednictvím Airbnb nebo Booking musí uzavřít vlastní smlouvu s obcí nebo přímo s provozovatelem systému odpadového hospodářství na odvoz odpadu pro své podnikání,  jak Česká justice o dalším stanovisku ombudsmana už informovala.

Odvoz odpadu však musí platit i cizinci v nájmu nebo držitelé dočasné ochrany z Ukrajiny ubytovaní u soukromníků. Je to proto, že poplatníkem je každá osoba přihlášená v obci a co se týče poplatku za odpady, má ubytovaný uprchlík z Ukrajiny právní vztah k obci, nikoli k ubytovateli, jak už dříve na základě dotazů z obcí identifikoval veřejný ochránce práv.

Poplatky za odvoz odpadu však musí platit i cizinci ubytovaní na ubytovnách. Majitel ubytovny sice musí zajistit odvoz odpadu, ale poplatek platí ubytovaný. Poplatek se totiž vztahuje k obci a předmětem poplatku je jednotlivá možnost využívat obecní systém odpadového hospodářství, jež je dána přihlášením osoby v obci, vysvětlil v dalším případu ombudsman.

V obci je přihlášen a vlastní dvě nemovitosti

Jak dále vysvětluje v aktuálním případu, předmětem platby je pak každá nemovitost včetně té, kde nikdo není přihlášen: „Předmětem poplatku je jednotlivá možnost využívat obecní systém odpadového hospodářství, která je dána a) přihlášením v této obci, b) vlastnictvím jednotlivé nemovité věci zahrnující byt, rodinný dům nebo stavbu pro rodinnou rekreaci, ve které není přihlášena žádná fyzická osoba a která se nachází na území této obce,“ cituje ombudsman ze zákona.

„Pokud má fyzická osoba v obci více nemovitých věcí, zahrnujících byt, rodinný dům nebo stavbu pro rodinnou rekreaci, pokud v nich není přihlášená žádná fyzická osoba, je povinna platit poplatky za komunální odpad za každou z nich (srov. § 10f). Je-li v obci zároveň přihlášená, pak platí poplatek za komunální odpad jak za jednotlivé nemovité věci, zahrnující byt, rodinný dům nebo stavbu pro rodinnou rekreaci, ve kterých není nikdo přihlášený, tak jej navíc platí i z titulu tohoto přihlášení,“ uvádí k tomu veřejný ochránce.

Lze předpokládat využití a odpad z obou nemovitostí

Což je případ stěžovatele, kterému ve městě Slaný vznikla dvojí poplatková povinnost: „Jednou z titulu přihlášení k trvalému pobytu ve městě Slaný a jednou z titulu vlastnictví nemovité věci zahrnující stavbu pro rodinnou rekreaci, ve které není přihlášena žádná fyzická osoba,“ shrnul situaci ombudsman.

„Smyslem a cílem této úpravy (stejně jako dříve) je umožnit obcím (resp. obecním úřadům) vybrat poplatek současně i z nemovitých věcí zahrnujících stavbu pro rodinnou rekreaci, ve které není přihlášena žádná fyzická osoba, ale lze rozumně předpokládat, že je jejich majitelé dále využívají, a to ať již pro sebe a svoji rodinu, nebo je například pronajímají (a proto i z nich vzniká komunální odpad, který obce musí povinně odstraňovat). K takovému věcnému řešení jsme se ostatně přiklonili v rámci připomínkového řízení i my,“ uvádí ombudsman s tím, že nejde o duplicitu platby.

Rada: Požádejte o změnu účelu stavby

Podle jeho slov způsob užívání není pro vznik poplatkové povinnosti rozhodující, což ve svém stanovisku potvrdil i Nejvyšší správní soud. Rozhodující není ani otázka, zda lze nebo nelze k pozemku přistavit popelnici, neboť odpadové hospodářství zahrnuje i koše, kontejnery a další možnosti.

„Namítáte dále, že jde o zahradní domek, který byl v minulosti povolen jen do 16 m2 a následnými právními úpravami byl podřazen pod pojem stavby pro rodinnou rekreaci, a že v minulosti v důsledku toho došlo již ke zvýšení daně z nemovitých věcí na trojnásobek. Ani tyto argumenty nelze v poplatkovém řízení zohlednit,“ uvedl v dopisu stěžovateli ombudsman.

Správce poplatku nemůže při ukládání poplatku zohlednit to, že v různých obdobích byly na stavby kladeny různé nároky. Stejně tak není ani rozhodné, jaké dani z nemovitých věcí stavba podléhá. Pokud stavbu již neužíváte k rekreaci, ale užíváte ji k jinému účelu, máte možnost požádat o změnu účelu užívání stavby stavební úřad, jak Vám radil již i krajský úřad, uzavřel případ veřejný ochránce práv.

Právní věta:

Osoba, která je v obci přihlášená k pobytu a současně zde vlastní nemovitou věc zahrnující byt, rodinný dům nebo stavbu pro rodinnou rekreaci, ve které není přihlášena žádná fyzická osoba, podléhá vícenásobné poplatkové povinnosti k poplatku za obecní systém odpadového hospodářství (§ 10e a násl. zákona o místních poplatcích).

Irena Válová