Dvojí metr na placení za odpad se nelíbí ÚS Ilustrační foto: Pixabay

Ombudsman: I cizinci bydlící v ubytovnách musí platit za odvoz odpadu

Potřetí po sobě se veřejný ochránce práv musel zabývat místními poplatky za odvoz odpadů ve vztahu k cizincům. Tento poplatek musí platit každá osoba přihlášená v obci. Týká se to i cizinců žijících v ubytovnách, kde odvoz zajišťuje provozovatel. Osvobodit cizince od platby může zastupitelstvo vyhláškou nebo obec na základě žádosti. Právní nárok na výjimku není, zjistila Česká justice z popisu šetření.

Jak vyplývá ze záznamu o šetření, tentokrát vzneslo dotaz k ombudsmanovi město Dobrovice. Město má zavedený obecně závaznou vyhláškou místní poplatek za obecní systém odpadového hospodářství. Místní poplatek musí platit všechny osoby přihlášené ve městě k pobytu. Poplatek za odpad se totiž nevztahuje k vlastní popelnici nebo prostoru bydliště, ale k celé obci nebo městu a jeho souvisejícím službám.

Podle zákona o místních poplatcích se přihlášením k pobytu rozumí i „ohlášení“ místa pobytu cizince podle zákona o pobytu cizinců, a to v případě cizince s přechodným pobytem delším než tři měsíce. „Cizinci, kteří jsou na území města hlášeni k přechodnému pobytu delšímu než 3 měsíce, jsou proto poplatníky poplatku,“ uvádí veřejný ochránce práv.

„Skutečnost, že cizinci bydlí v ubytovnách, kde je zajištěn svoz odpadu se svozovou společností, přitom nehraje z hlediska vzniku poplatkové povinnosti vliv,“ upozorňuje ombudsman Stanislav Křeček.

Úplné stanovisko ombudsmana je zde.

Odpad platí uprchlíci v nájmu i majitelé byznysu s Airbnb

Jak zdůrazňuje ombudsman, poskytování ubytovacích služeb je podnikáním. „Odstraňování odpadu z ubytovny proto musí její vlastník (provozovatel) zajistit buď tak, že uzavře smlouvu s obcí a využije její systém nakládání s komunálním odpadem, nebo uzavře smlouvu přímo se svozovou společností,“ vysvětluje opakovaně veřejný ochránce práv.

„Pokud tedy cizinci bydlí v ubytovně, kde jsou jim poskytovány ubytovací služby, musí ubytovatel zajistit odstraňování odpadu, jinak by porušoval zákon o odpadech. Pokud by naopak cizinci bydleli v nájmu, o podnikání by se nejednalo, a pronajímatel by neměl ani povinnost zajistit odvoz odpadu,“ uvádí veřejný ochránce práv s odkazem na různá pravidla včetně pronajímání přes Booking nebo Airbnb.

Také tito podnikatelé s pobyty na chalupách nebo chatách prostřednictvím Airbnb nebo Booking musí uzavřít vlastní smlouvu s obcí nebo přímo s provozovatelem systému odpadového hospodářství na odvoz odpadu pro své podnikání,  jak Česká justice o dalším stanovisku ombudsmana už informovala.

Odvoz odpadu však musí platit i cizinci v nájmu nebo držitelé dočasné ochrany z Ukrajiny ubytovaní u soukromníků. Je to proto, že poplatníkem je každá osoba přihlášená v obci a co se týče poplatku za odpady, má ubytovaný uprchlík z Ukrajiny právní vztah k obci, nikoli k ubytovateli, jak už dříve na základě dotazů z obcí identifikoval veřejný ochránce práv.

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček Foto: Tiskový odbor VOP

Poplatek se vztahuje k celé obci, ne jen k ubytovně

Majitel ubytovny sice musí zajistit odvoz odpadu, ale poplatek platí ubytovaný: „I pokud ubytovna poskytuje ubytovací služby, a musí proto zajistit odstraňování odpadu podle zákona o odpadech, nevylučuje to povinnost cizinců platit poplatek za komunální odpad. Předmětem poplatku je totiž jednotlivá možnost využívat obecní systém odpadového hospodářství, jež je dána přihlášením osoby v obci,“ uvádí veřejný ochránce práv.

„Jinými slovy, platba poplatku není spojena s vývozem konkrétní popelnice v místě, kde osoba v obci bydlí, ale pomocí poplatku je financován celý systém odpadového hospodářství provozovaný obcí (včetně košů na veřejných místech, sběrného dvora atd.),“ vysvětluje ombudsman.

Obec může poplatky cizincům odpustit vyhláškou

Stejně jako v případě Ukrajinců ubytovaných u soukromníků podle Lex Ukrajina, může platbu cizincům v ubytovnách odpustit zastupitelstvo obce obecně závaznou vyhláškou nad rámec zákona.

Další možností je žádost poplatníka obci o individuální prominutí podle zákona o místních poplatcích. „V žádosti je třeba zejména popsat a doložit jejich aktuální životní situaci, kvůli které mají problém zaplatit poplatek. Jako doprovodný důvod mohou uplatnit i to, že systém odstraňování komunálního odpadu zatěžují jen minimálně, neboť většinu odpadu produkují na ubytovně, kde je jeho odvoz zajištěn v jiném režimu,“ objasňuje ombudsman.

Na prominutí poplatku však není právní nárok a úřad nemusí žádosti vyhovět, ale své rozhodnutí ale musí vždy odůvodnit.

Ve všech třech případech týkajících odpadového hospodářství ve vztahu k občanům a ubytovaným v obcích vydal ombudsman právní věty.

Irena Válová