„Istanbulskou úmluvu“ v roce 2014 podepsalo a uplatnilo 45 zemí v Radě Evropy Foto: Pxhere

Parlament rozhodne o Istanbulské úmluvě, přijmout ji je náš úkol

Na pořad aktuální schůze Poslanecké sněmovny Parlamentu je zařazena v prvním čtení Istanbulská úmluva. Přijmout ji je náš velký úkol, řekl dnes ministr Petr Dvořák. Vláda připravuje řadu změn zákonů i další opatření k posílení lidských práv v Česku. Chystané kroky mají přispět k lepší ochraně před domácím a sexuálním násilím, prosazování práv dětí či ke zlepšení podmínek lidí s handicapem a jejich pečujících.

Na konferenci Lidská práva a Česko to dnes v Praze uvedli ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) a vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. Ta věří, že se kroky podaří přijmout ještě v tomto volebním období. Konference připomněla 75. výročí přijetí Všeobecné deklarace lidských práv a den lidských práv, který připadá na 10. prosince.

„Díky spolupráci (s neziskovým sektorem, veřejnou správou, firmami, akademiky) se vládě daří přijímat řadu pozitivních kroků směřujících k naplnění lidských práv různých skupin,“ uvedl Dvořák. Mezi úkoly, na kterých vláda pracuje, jmenoval navrhované zřízení postu dětského ombudsmana či uzákonění nepřípustnosti fyzických trestů u dětí. „Obě tato legislativní opatření jsou na dobré cestě a věřím, že vláda je brzy projedná,“ řekl ministr.

Normy proti domácímu a sexuálnímu násilí v pokročilé fázi

V „pokročilé fázi přípravy“ jsou podle Dvořáka i normy proti domácímu a sexuálnímu násilí. Laurenčíková zmínila změnu definice trestného činu znásilnění. Nový zákon proti domácímu násilí má pak zahrnovat řadu novel. Domácí násilí by se mělo brát v potaz při vypořádání společného vlastnictví manželů a při svěřování dětí do péče po rozvodu. Upravit to má novela občanského zákoníku. Zákaz nařídit povinnou mediaci by měl platit pro rozváděné partnery v případě, že mezi nimi bylo domácí násilí. Novela přestupkového zákona má oběti zajistit právo na doprovod důvěrníka a na zabránění kontaktu s pachatelem při přestupkovém řízení. Novela o policii prodlouží vykázání z deseti na 14 dnů.

Parlament by měl brzy rozhodovat o ratifikaci takzvané Istanbulské úmluvy proti násilí na ženách a domácímu násilí. Ministr věří, že obě komory dokument podpoří. „Je to náš velký úkol,“ řekl Dvořák. První čtení Istanbulské úmluvy je zařazeno do programu schůze Poslanecké sněmovny, která začíná v úterý 12. prosince 2023.

Za práva postižených, starých, etnických, stejnopohlavních

Za zásadní považuje prosazování práv postižených, seniorů či etnických menšin, za důležité označil ministr Dvořák narovnání práv stejnopohlavních dvojic a jejich potomků.

Zmocněnkyně uvedla, že podle průzkumů zažilo diskriminaci v Česku přes deset procent lidí. Ženy vydělávají v průměru o 17 procent méně než muži a na stejných pozicích o 11 procent méně. Školní výsledky dětí jsou závislé na vzdělání a majetnosti rodičů. Přibývá nenávistných projevů vůči etnickým či náboženským skupinám a uprchlíkům. Předsudkům čelí senioři. „Nerovné zacházení tak nadále negativně ovlivňuje život stovek tisíců lidí v Česku,“ řekla Šimáčková Laurenčíková. Připomněla také chystanou novelu s rozšířením osobní asistence pro postižené i s podporou pečujících či návrhy opatření k odstranění segregace romských školáků. Zmocněnkyně věří, že se normy i další kroky podaří přijmout do voleb.

Podle ministra se lidská práva stávají terčem zpochybňování a zlehčování. Poukázal na růst populismu, extremismu či antisemitismu i ruský vpád na Ukrajinu.

(čtk, ire)