Advokát Lukáš Trojan (vlevo) Foto: Jiří Reichl

Skončí soudkyně Bartáková? NSS bude řešit podjatost advokáta Trojana

O dalším působení soudkyně Jitky Bartákové u Krajského soudu v Praze bude jasno 22. ledna. Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) dnes sice ukončil dokazování a vyslechl závěrečné návrhy, ale o kárné žalobě, kterou na Bartákovou podali nadřízení kvůli průtahům, nerozhodnul. Důvodem je nová pochybnost o možné podjatosti člena kárného senátu, advokáta Lukáše Trojana.

Pokud by NSS dospěl k závěru, že Trojan je podjatý, muselo by se jednání opakovat v novém složení senátu. Pokud nikoliv, může kárný senát rozhodnout a 22. ledna rozhodnutí vyhlásit, uvedl předseda senátu Tomáš Langášek.

Podjatost by mohla spočívat v tom, že Trojanovi kolegové z advokátní kanceláře vystupovali v jedné z insolvenčních kauz, ve kterých se podle kárné žaloby Bartáková dopustila průtahů. Vyšlo to najevo až během kárného řízení. Námitku podjatosti sice nikdo formálně neuplatnil, kárný senát však přesto z opatrnosti rozhodnutí odložil.

V kárném řízení jde o kariéru Bartákové. Soudkyně některé průtahy v insolvenční agendě připustila, avšak zdůraznila, že se snaží svou práci zlepšit. „Už nemám nic urgentního, všechny spisy mám vedeny ve lhůtách,“ řekla dnes Bartáková.

Předseda krajského soudu Ljubomír Drápal dnes přesto trval na nejpřísnějším postihu. Průtahy Bartákové prý musel řešit opakovaně a nevěří ve zlepšení. „Dokazování ukázalo, že k průtahům docházelo a dochází. Se stoprocentní jistotou mohu tvrdit, že k průtahům docházet bude,“ řekl Drápal. Všechny ostatní možnosti práce s Bartákovou prý vyčerpal.

Paralela s upalováním žen

Na konci roku Drápal kvůli dosažení věkové hranice 70 let musí z justice odejít. Na jeho místo nastoupí Jiří Grygar. Podle advokáta Bartákové Stanislava Balíka nejspíš Drápal chce, aby soudkyně musela skončit spolu s ním, podobně jako když v Indii kdysi upalovali ženy s jejich zemřelými manželi.

Advokát zdůraznil, že se Bartáková zařadila mezi „fungující soudce“ a projevuje snahu a dobrou vůli vše napravit. „Insolvenční agenda není ta nejjednodušší. Kdybychom měli postavit před soud všechny soudce, kteří mají na insolvenčním úseku věc starší 15 let, musel by se zřídit permanentně zasedající kárný senát,“ řekl Balík.

Bartáková působí na obchodním úseku krajského soudu od roku 2012. S průtahy měla problémy už dříve, což v roce 2021 vyústilo ve snížení platu o 15 procent na jeden rok. S nadřízenými tehdy uzavřela dohodu o vině a kárném opatření.

Po dvou letech provedlo vedení další prověrku a postupně podalo dva nové kárné návrhy, sloučené u NSS do jednoho řízení. Celkem šlo o 28 insolvenčních věcí. Mnohaměsíční prodlevy v souhrnu někdy přesáhly až dva roky. Zároveň to byly poměrně staré spisy, některými se soud zabýval už od roku 2013 nebo 2014. Na dohodu už tentokrát vedení přistoupit nechtělo.

(čtk)