Robert Tempel u soudu Foto: Jan Šinágl

Soud začal projednávat žalobu Tempela o odškodnění 86 milionů za nezákonné doživotí

Soud se dnes začal zabývat sporem Roberta Tempela, nezákonně odsouzeného za dvojnásobnou vraždu, o odškodnění. Muž za stíhání a čas strávený ve vězení požaduje po státu zhruba 86 milionů korun. Zproštěn obžaloby z vraždy byl Tempel pro nedostatek důkazů po zásazích Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku a českého Ústavního soudu (ÚS). Ve věznicích strávil zhruba 20 let, propuštěn byl v říjnu 2021. Do srpna 2016 byl ale za mřížemi i kvůli loupeži.

Nejvyšší částku žádá Tempel za nezákonné stíhání, požaduje téměř 57 milionů korun. Za to, že si do srpna 2016 odpykával doživotní trest místo trestu za loupež chce zhruba 15,5 milionu. Za pobyt ve vězení v době, kdy tam již být neměl, žádá 11,7 milionu. Další peníze by mu podle žaloby mělo ministerstvo vyplatit za újmu na zdraví či ušlý zisk.

„Je zásadní rozdíl mezi výkonem trestu za jinou trestnou činnost, v tomto případě loupež, a výkonem trestu doživotí,“ prohlásil Tempelův právní zástupce Petr Stukbauer. Jeho kolega Jakub Kříž dříve uvedl, že byl muž například držen v kleci uvnitř cely, neměl přístup k osobním věcem, při cestě z cely byl veden se spoutanýma rukama i nohama a podobně.

Stát s vyplacením požadované částky nesouhlasí. „Samozřejmě je to naprosto disproporční vůči tomu, jaká odškodnění jsou přiznávána,“ řekl novinářům právník Zbyněk Řezáč. Templovi podle něj ministerstvo přiznalo částku 3,6 milionu korun, nejvíce u toho za pobyt ve vězení. „Jestli pan žalobce prokáže v řízení ještě nějaké další újmy, samozřejmě se k tomu postaví žalovaná čelem,“ dodal Řezáč.

Stát podle právního zástupce ale neuznává, že by měl muž ve vězení zhoršené podmínky nebo neměl přístup ke vzdělání. Právník poukázal také na to, že měl Tempel již před odsouzením za vraždu bohatou trestní minulost. Podle něj je mužovu předchozí kriminální činnost nutné zohlednit při rozhodování o tom, zda mu stíhání poškodilo dobrou pověst.

Tempel se dnes k jednání nedostavil, soud ho vyslechne později. Soudkyně Klára Babičková jednání odročila na 1. února.

Tempel si v roce 1996 vyslechl trest 5,5 roku vězení. Dostal se podmínečně na svobodu. V podmínce se však dopustil loupeže, a tak justice rozhodla, že vykoná zbytek trestu, tedy 457 dní, a také dalších 13,5 roku právě za loupeže. Následně dostal souhrnný doživotní trest vězení za dvojnásobnou vraždu v roce 2001, jejíž spáchání popíral. Po zproštění obžaloby z vraždy vězeňská služba přikázala Tempelovi odpykat si zbývajících 457 dní z původního trestu. Podle ústavních soudců si Tempel starší tresty již odpykal, další držení ve výkonu trestu tak bylo neústavní.

Odškodnění chce Tempel nejen za neúměrnou délku trestního stíhání a čas, který za mřížemi trávit neměl, ale také za to, že k němu při výkonu trestu za loupeže bylo přistupováno jako k doživotně odsouzenému vězni. Tempel byl například podle právníků držen v kleci uvnitř cely, neměl přístup k osobním věcem, při cestě z cely byl veden se spoutanýma rukama i nohama a podobně.

Dvojnásobná vražda, za niž byl Tempel potrestán, se stala na lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku. Tempel tam podle zrušeného rozsudku předal své oběti 400.000 korun za auto, které si údajně chtěl koupit. Následně údajně muže zastřelil a zasáhl podle obžaloby i druhého muže a poté jej bil do hlavy železnou tyčí s kusem betonu a montážním klíčem. Obě těla podle názoru obžaloby následující den zakopal na Chebsku.

(čtk)