První blok sympozia Ekonomického deníku na téma Jak má vypadat nová Státní energetická koncepce. Zleva: náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Třešňák, ředitel odboru energetiky a ochrany klimatu ministerstva životního prostředí Pavel Zámyslický, poslanec Evropského parlamentu Ondřej Knotek a vydavatel Ekonomického deníku Ivo Hartmann. Foto: Radek Čepelák

Sympozium České justice se zaměří na změny v energetické legislativě

Novely energetického zákona, zákon o liniových stavbách, do toho časté změny unijní legislativy. Ministerstvo průmyslu a obchodu chystá novou státní energetickou koncepci, hraje se také o miliardové výnosy z emisních povolenek i nastavení regulace cen v energetice. Na tyto i další aktuální otázky se zaměří sympozium Ekonomického deníku a České justice na téma Právo v energetice. Pokud máte zájem zúčastnit se, registrujte se prostřednictvím e-mailu [email protected].

Akce se koná 18. ledna 2024 v Praze. Rozdělena je na tři bloky, první z nich se zaměří na Judikaturu a otevřené právní otázky v energetice. Svůj pohled na věc zde představí předseda Nejvyššího správního soudu Karel Šimka a předsedkyně senátu Krajského soudu v Praze Lenka Bursíková.

Druhý blok je zaměřen na Novou legislativu a otevřené právní otázky v energetice. Jako první vystoupí náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Třešňák, dalšími řečníky druhého bloku jsou vrchní ředitel sekce ochrany klimatu ministerstva životního prostředí Petr Holub, členka Rady Energetického regulačního úřadu Markéta Zemanová a Milan Kučera, partner advokátní kanceláře Císař, Češka, Smutný.

Třetí část bude mít podobu diskusního panelu, kterého se zúčastní místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO), předseda hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Ivan Adamec (ODS) a výše zmínění řečníci Karel Šimka, Petr Třešňák a Petr Holub. Vystoupí také zástupci energetického sektoru.

Lednové sympozium tematicky navazuje na sympozium Komunitní energetika na startovací čáře, na které jsme v říjnu probrali zásadní novelu energetického zákona. Na zmíněné akci vystoupili vrchní ředitel sekce energetiky na ministerstvu průmyslu a obchodu René Neděla, ředitel odboru strategie Státního fondu životního prostředí České republiky Ivo Marcin, ředitel projektu Domy sobě Stanislav Gaj, koordinátor komunitní energetiky ve Svazu moderní energetiky Martin Ander, místopředseda Svazu měst a obcí a primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO) a další řečníci. 

Senátor Herbert Pavera, ředitel Sekce energetiky a jaderných zdrojů ministerstva průmyslu a obchodu René Neděla, primátor Olomouce Miroslav Žbánek a místostarosta Kralup nad Vltavou Libor Lesák na Sympoziu Ekonomického deníku na téma Komunitní energetika na startovací čáře. Foto: Radek Čepelák

Pořadatelem akce je vydavatel Ekonomického deníku a České justice, společnost Media Network s.r.o.

(red)