Plot věznice. Ilustrační Foto: ErikaWittlieb z Pixabay

Vězeňská služba bude mít méně míst pro příslušníky, schválila vláda

Vězeňská služba bude mít příští rok k dispozici 7364 tabulkových míst pro své příslušníky, což je o 198 méně, než měla na počátku letošního roku. Systemizaci, kterou navrhlo ministerstvo spravedlnosti, dnes schválila vláda, vyplývá z výsledků zasedání.

Snížení počtu tabulkových míst na 7364 souvisí podle předkládací zprávy k návrhu, kterou má ČTK k dispozici, se snížením rozpočtu sboru o dvě procenta. Na výplaty příslušníků by měla mít Vězeňská služba k dispozici 3,8 miliardy korun.

Bezpečnostní sbor přišel o 40 tabulkových míst od letošního října, kdy je získalo ministerstvo spravedlnosti k vyřizování své agendy. Mluvčí sboru tehdy uvedla, že místa byla dlouhodobě neobsazena a že převod je dočasný. Vězeňská služba delší dobu upozorňuje na personální podstavy v řadách dozorců, zároveň má problém s náborem nováčků. Psychotesty projde podle generálního ředitele sboru jen každý sedmý zájemce, překážkou pro ně začínají být i testy fyzické zdatnosti.

Počet vězňů stoupá od roku 2021, aktuálně je za mřížemi 19.620 lidí. Věznice jsou celkově zaplněné skoro ze 100 procent, téměř v polovině z nich už je ubytovací kapacita překročena. Ministerstvo ale v návrhu systemizace uvedlo, že pro určení počtu tabulkových míst příslušníků není rozhodující celkový počet vězňů, ale počet oddělení a oddílů uvnitř areálů věznic.

Kabinet dnes také na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) schválil systematizaci generálního štábu armády od ledna příštího roku. Generální štáb uspoří podle mluvčího Davida Poláka příští rok na platech 8,2 milionu korun, dodrží tak plán vlády na snížení výdajů ministerstev a dalších orgánů státní správy na platy o dvě procenta.

Počty pracovních míst zůstanou na generálním štábu stejné jako letos, celkem jde o 701 pracovních míst, z toho 541 služebních míst vojáků z povolání a 160 pracovních míst.

(čtk)