Žena hodila na pracovnici hamburger Foto: Pixabay

Žena musí za trest pracovat ve fastfoodu, na zaměstnankyni hodila jídlo

Američanka, která hodila zaměstnankyni řetězce s rychlým občerstvením do obličeje misku s horkým jídlem, byla odsouzena k dvěma měsícům práce ve fast foodu a měsíci vězení. Informoval o tom server CNN.

Po incidentu se na internetu rozšířilo video, na němž Rosemary Hayneová nadává pracovnici řetězce Chipotle Emily Russellové a poté jí z bezprostřední blízkosti hodí jídlo do obličeje. Hayneová, 39letá matka čtyř dětí, se přiznala k obvinění z přestupku a minulý týden si u městského soudu v Parmě ve státě Ohio vyslechla rozsudek. Soudce Timothy Gilligan jí dal na výběr mezi 90denním trestem odnětí svobody nebo 30denním vězením a 60denní prací ve fast foodu. Kromě toho bude muset Hayneová zaplatit pokutu 250 dolarů (přes 5600 Kč) a bude mít dvouletou podmínku.

„Chcete si vyzkoušet dva měsíce v její kůži a učit se, jak by se lidé měli chovat k ostatním, nebo si chcete odsedět trest ve vězení?“ zeptal se Gilligan ženy, která souhlasila s prací ve fast foodu.

Hayneová si zatím práci nenašla, řekl její právník Joseph O’Malley. Dodal, že jeho klientka neměla před incidentem žádný záznam v trestním rejstříku a že svého tehdejšího jednání upřímně lituje. „Dejme jí příležitost, aby tento jeden den neurčil zbytek jejího života,“ prohlásil.

Žena, která v současné době nemá žádnou práci, si bude muset odpracovat 20 hodin týdně po dobu dvou měsíců.

Soudce řekl, že o neobvyklém trestu přemýšlel několik dní. „Pokaždé, když se člověk dívá na video, je z toho víc a víc rozrušený,“ řekl. „Říkal jsem si: ‚Co jiného mohu udělat, než ji nechat sedět ve vězení‘,“ dodal.

Gilligan řekl, že je to poprvé, co vynesl takovýto rozsudek, ale bohužel to není první incident tohoto druhu, který se mu dostal do rukou. Uvedl, že před několika lety došlo k jednomu případu, kdy se zákazník, který nedostal sušenku v Happy Mealu v řetězci McDonald’s, protáhl okénkem drive-thru a začal mlátit pracovníka. Tento obviněný dostal 90 dní vězení, řekl. „S těmito případy se setkávám častěji, než bych chtěl,“ řekl Gilligan, který je soudcem již 30 let.

„Zdraví a bezpečnost našich zaměstnanců je pro nás největší prioritou a jsme rádi, že spravedlnosti se dostane každému, kdo se ke členům našeho týmu nechová s respektem, který si zaslouží,“ uvedla společnost Chipotle v reakci.

Russellová soudu sdělila, že se stále vyrovnává se stresem z incidentu a že po útoku dala v Chipotle výpověď a našla si jinou práci. Řekla, že by ráda začala navštěvovat terapii, aby se vyrovnala s traumatem, které z útoku stále prožívá. Jeden z jejích přátel pro ni na sociálních sítích zahájil sbírku, která zatím vynesla 7300 dolarů (165.000 Kč), přičemž většina z těchto peněz přišla od minulého týdne, kdy se objevily první zprávy o rozsudku. Russellová řekla televizi WJW v Clevelandu, že ji verdikt potěšil. „Dostane, co si zaslouží,“ řekla stanici.

(čtk)