Otevření nové jídelny Foto: Vězeňská služba

Akademie vězeňské služby ve Stráži p. R. má téměř po 30 letech vlastní kuchyň

Akademie Vězeňské služby ČR ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku se bezmála po 30 letech fungování v tomto městě dočkala vlastní kuchyně. Měla by odstranit problémy s kvalitou stravování, na což si dosud účastníci vzdělávacích kurzů často stěžovali. Výstavba stravovacího zařízení stála 85,5 milionu korun. V běžném provozu bude od pondělí příštího týdne, řekla dnes ředitelka akademie Martina Gänsel.

„Ta změna bude obrovská,“ uvedla.

Strážská akademie je jedinou vzdělávací institucí pro nové i současné zaměstnance vězeňské služby v celé zemi, každoročně tam skoro třetina z nich absolvuje nějaké školení či výcvik. Loni jich bylo na kurzech 3700. „Velmi se těším, že jim bude chutnat tak, jako chutnalo nám během 14 dnů, kdy jsme měli možnost si otestovat a už ochutnat první stravu z naší nové jídelny,“ řekla ředitelka akademie.

Slavnostní otevření Foto: Vězeňská služba

K zajištění stravy dosud akademie využívala externího dodavatele, na což si účastníci kurzu stěžovali. „Je pravda, že co se týče kvality stravy v bývalém stravovacím zařízení, tak na ni byly velké stížnosti, a já si od změny slibuju, že to nám odpadne,“ uvedla Gänsel. Díky vlastní kuchyni podle ní ušetří i za stravování, dosud na něj ročně akademie vydávala kolem 7,5 milionu korun. „Ušetříme kolem dvou milionů jenom za výdaje na stravu našich zaměstnanců a ta strava bude ale daleko kvalitnější,“ dodala.

Výstavba dvoupodlažního stravovacího zařízení trvala zhruba rok. Kuchyně s vývařovnou má kapacitu až 500 jídel denně a jídelna je určena až pro 90 strávníků. Stravovací zařízení bude v provozu v pracovních dnech, tedy pět dnů v týdnu. Vařit tam budou snídaně, obědy i večeře. Čtyřem kuchařům budou při vaření pomáhat i odsouzení ze sousední věznice, přes den se jich tam vystřídá 15.

(čtk)