Zástupci ministerstva spravedlnosti Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Blažkův náměstek: V kauze znásilňované dívky čekáme na písemné odůvodnění rozsudku

Mezi priority ministerstva spravedlnosti patří lepší práce s oběťmi trestných činů, dostupnější pomoc nebo to, aby nenastávalo další poškození obětí. Na tiskové konferenci to dnes řekl náměstek ministerstva Karel Dvořák. Zmínil, že od letošního ledna ministerstvo při organizačních změnách agendu obětí zdůraznilo a vyčlenilo na ni víc peněz. Zvažuje i zavedení povinného vzdělávání soudců. V posledních dnech vyvolal silnou kritiku veřejnosti případ opakovaného znásilnění dívky, za které pachatel dostal od odvolacího soudu podmíněný trest. Ministerstvo se případem zabývá, nemůže se k němu ale vyjádřit, dokud nebude mít k dispozici písemné odůvodnění soudního rozhodnutí.

Dvořák uvedl, že je důležité, aby se oběti v justičním systému setkávaly s lidmi, kteří vědí, jak s nimi pracovat. Dalším z důležitých prvků je podle něj vzdělávání soudců i dalších justičních pracovníků, měli by znát nejen právo a judikaturu, ale také takzvané měkké dovednosti. „Nemůžeme říkat soudům, jak mají rozhodovat, ale můžeme jim vytvořit co nejlepší podmínky pro to, aby rozhodovaly spravedlivě,“ uvedl Dvořák.

Ministerstvo podle něj pracuje na zavedení povinného vzdělávání soudců. „Je to něco, o čem uvažujeme dlouhodobě. Povinné vzdělávání soudců je nástroj, který existuje ve velké řadě zemí Evropy,“ řekl náměstek. „Myslíme si, že v případech, kde nejde jen o znalost práva, ale i o znalost určitých mimoprávních znalostí a dovedností, je nutné, aby soudci taková vzdělávání absolvovali a mrzí nás, že v mnoha případech to tak není,“ uvedl Dvořák. Podrobnější změny by ministerstvo mělo představit v následujících měsících.

V případu znásilnění dívky okresní soud podle serveru Novinky.cz jejímu nevlastnímu otci za znásilnění a dětskou pornografii původně vyměřil tříleté vězení. Odvolací senát Krajského soudu v Brně ale podle webu vyhověl mužovu odvolání a trest snížil na tříletou podmínku s odkladem na pět let.

Náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav řekl, že se nyní ke konkrétnímu případu vyjádřit nemůže, protože ministerstvo zatím neobdrželo písemné odůvodnění rozhodnutí. Až ho obdrží, verdikt zanalyzuje a zjistí, zda může podniknout další kroky. „Už v okamžiku, kdy se kauza objevila ve veřejném prostoru, byl zahájen dohled,“ doplnil Dvořák. Dodal, že ministerstvo spravedlnosti může obecně jako součást dohledových opatření udělat různé kroky. Může také podat stížnost pro porušení zákona.

Stanislav připomněl, že ministerstvo připravilo redefinici trestného činu znásilnění, která má mimo jiné opustit koncept znásilnění jako silou či násilím vynuceného pohlavního styku a nahradit ho konceptem pohlavního styku nesouhlasného. V roce 2020 podle něj také na ministerstvu vznikla pracovní skupina, která připravuje novou koncepci trestní politiky.

Dalším z cílů ministerstva do budoucna je podle Stanislava navýšení peněžité pomoci obětem znásilnění, a to minimálně o inflaci. Podle ředitelky odboru trestní politiky Gabriely Slovákové jsou u peněžité pomoci ambice zavést valorizační systém.

Podle ředitele odboru soudních znalců a tlumočníků Radomíra Čujana je v Česku nedostatek psychiatrů, což se promítá i do počtu psychiatrů mezi soudními znalci. Uvedl, že ministerstvo připravuje novelu zákona o soudních znalcích, která má pro znalce přinést snížení administrativy. Od loňského ledna také byly navýšeny odměny znalců.

(čtk)