Slovisnký soud Hladnikm

Platy nižší než u úředníků. Soudci ve Slovinsku zahájili protest

Soudci ve Slovinsku dnes zahájili dvoutýdenní protest proti tomu, že vláda dosud nenaplnila nález ústavního soudu, který nařídil zvýšit platy soudců na úroveň platů nejvýše postavených úředníků. Stávka výrazně omezí práci soudů až do 24. ledna, uvedl server The Slovenia Times. Během protestu mají sami soudci rozhodovat, zda se naplánované zasedání soudu uskuteční, anebo nikoliv.

V první den protestu bylo zrušeno mnoho termínů soudních pojednávání, uvedla agentura APA s odvoláním na slovinská média a dodala, že už minulý čtvrtek soudci na hodinu zastavili svou práci.

Ústavní soud loni rozhodl, že příjmy soudců a státních zástupců jsou tak nízké, že ohrožují nezávislost soudnictví, a porušuje se tak zásada dělby moci. Stanovil půlroční lhůtu pro zjednání nápravy, ale tato lhůta vypršela 3. ledna a pokusy o vyřešení situace byly dosud bezvýsledné. Vláda odmítá dílčí řešení v podobě rozhodnutí o platech soudců a slibuje systémové řešení v podobě mzdové reformy ve veřejném sektoru, kterou je ale potřeba ještě dohodnout. Pro soudce, kteří jsou už léta výrazně hůře ohodnoceni než státní úředníci, je však stanovisko vlády nepřijatelné.

Protest soudců formálně není stávkou, i když soudci nemají zakázáno stávkovat. Většina na dnešek plánovaných soudních jednání v případně občanských a korporátních sporů, stejně jako v trestněprávních případech, byla zrušena, uvedl portál s odvoláním na sdělení soudů.

Také žalobci požadují naplnění nálezu ústavního soudu a také hrozí zastavením práce. Pro vládu ale justice nepředstavuje jedinou otevřenou frontu v zápasu o vyšší mzdy. Lékaři po úterní výstražné stávce hrozí, že od příštího týdne zahájí stávku neomezenou, dodala APA.

(čtk)