Soudci NSS při loňské návštěvě prezidenta Petra Pavla Foto: NSS

Šimka: Pověřenkyně pro otázky bývalých soudců není placenou funkcí

Pověřenkyně pro otázky emeritních soudců není placenou funkcí. České justici to sdělil předseda Nejvyššího správního soudu (NSS) Karel Šimka. Funkci od ledna zastává spoluzakladatelka NSS Miluše Došková, která skončila jako soudkyně z důvodu dosažení věkové hranice 70 let. Spolu s vedením NSS se bude věnovat péči rozrůstající se komunitě bývalých členů.

Podle Šimky nejde o standardní zaměstnání. „Možná vyvstane u dr. Doškové potřeba čas od času nahradit jí nějaké věcné výdaje či se s ni ad hoc dohodnout o provedení určité činnosti, ale rozhodně si nepředstavujte práci na plný úvazek,“ uvedl pro Českou justici.

Podle něj chce mít vedení přehled o tom, co bývalí soudci NSS dělají, jak se jim daří a zda jim soud nemůže být v něčem trochu nápomocen i v době, kdy už jsou mimo činnou justiční službu. Emeritní soudci také mohou být čestnými hosty pléna NSS. „Obecně chceme, aby se účastnili i sociálního a profesního života soudu, např. přijeli na naše výjezdní zasedání (takto jsme nedávno uvítali naše bývalé předsedy na debatě o vzniku NSS) či s námi byli na pravidelných narozeninový oslavách. Je to součást naší institucionální paměti a kořenů, na nichž dnešní soud stojí,“ doplnil předseda NSS. Došková, která bývalé soudce dobře zná, podle něj bude tyto činnosti koordinovat.

Miluše Došková stála v roce 2003 u zrodu NSS. Přišla tehdy z Vrchního soudu v Praze. Dvě dekády byla předsedkyní soudcovské rady, podílela se tak na personálním formování NSS, pro který je příznačné získávání osobností z akademické sféry, advokacie nebo správních úřadů.

(epa)