Obžalovaní Elischer a Hung u soudu Foto: Eva Paseková

Soud s Ivanem Elischerem se vrací na začátek, změnilo se složení senátu 

Opětovné projednání případu soudce Vrchního soudu v Praze (VS) Ivana Elischera poté, co bylo rozhodnutí Městského soudu v Praze (MS) odvolacím soudem zrušeno a vráceno, se komplikuje. Podle zjištění České justice totiž musel být nahrazen jeden z přísedících senátu MS v Praze. Je tak pravděpodobné, že bude muset proběhnout celé hlavní líčení znovu.

Případu soudce VS v Praze Ivana Elischera a dalších spoluobžalovaných zřejmě jen tak neskončí. Poté, co v dubnu VS v Olomouci zrušil rozhodnutí senátu MS v Praze v čele s předsedkyní Veronikou Cukerovou a vrátil mu případ k novému projednání , se totiž změnilo složení tohoto senátu. Jeden z přísedících již nadále podle informací České justice nemohl ze zdravotních důvodů funkci vykonávat.

A protože při hlavním líčení nebyl přítomen náhradník, který jinak u takto komplikovaných případů bývá přizván, obeslala předsedkyně senátu Cukerová účastníky s dotazem, zda budou s ohledem na tuto procesní situaci souhlasit s přečtením podstatných částí protokolu o hlavním líčení. V opačném případě by totiž hlavní líčení muselo proběhnout znovu. 

V závěru minulého týdne soudce Elischer i právní zástupkyně dalšího z obžalovaných, Lucie Kýčková, sdělili soudu, že takový souhlas neudělují. Primárním důvodem ovšem podle nich není změna ve složení senátu, ale komplikovaná procesní situace, která nastala po rozhodnutí odvolacího soudu.

Zásadní pochybení

Ten totiž odůvodnil zrušující rozhodnutí nebývalým množstvím více či méně závažných chyb, kterých se senát nalézacího soudu dopustil. To podle Elischera i Kýčkové v podstatě vylučuje jakýkoliv jiný postup než nové hlavní líčení, v němž by se napravila procesní pochybení a zároveň provedly soudem opominuté důkazní návrhy.

„K žádosti se nelze kvalifikovaně vyjádřit, neboť dotaz na možnost dalšího postupu ve věci obsahuje zásadní pochybení, jež ho činí bezpředmětným. Uvádí totiž pouze změnu ve složení senátu, a tudíž je dotaz zaměřen toliko na alternativu dalšího postupu po zrušení původního rozsudku podle § 219 odst. 3 věta druhá tr. řádu. Zcela však soud opominul, že při odvolacím řízení Vrchní soud v Olomouci ve svém rozhodnutích ze dne 13.4.2023 č.j. 3 To 68/2022-11662 konstatoval podstatné vady řízení. Ty jsou jako překážka možného čtení jakýchkoli protokolů z předchozích hlavních líčení, jak to plyne ze znění § 219 odst. 3 věta první tr. řádu. Při takových vadách je nutné provést hlavní líčení celé znovu,“ odpověděl na žádost Cukerové soudce Elischer.

Podle dosavadního plánu se měl MS v Praze případem začít opětovně zabývat již začátkem února. Pro tyto účely také došlo k opětovnému spojení případu soudce Elischera a dalších a spoluobžalovaného Hunga, jehož věc byla v průběhu projednávání vyloučena. I to byl jeden z pokynů odvolacího soudu.

Petr Dimun