Minulé kárné řízení proběhlo distančně Foto: Ivan Holas

Blažek dočasně zprostil soudkyni Ivu Flaxovou výkonu funkce

Mostecké soudkyni Ivě Flaxové hrozí odvolání z funkce, důvodem jsou průtahy. Potřetí čelí kárné žalobě. Senát Nejvyššího správního soudu ji projedná 19. března, termín oznámil na úřední desce. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) dočasně zprostil Flaxovou výkonu funkce, rozhodnutí podle registru soudců vstoupilo v platnost 2. února.

Nová kárná žaloba klade soudkyni za vinu to, že způsobila v letech 2021 až 2023 neodůvodněné průtahy ve 12 kauzách, nepostupovala soustředěně a nečinila účelné úkony směřující k rozhodnutí.

„Jde od února 2021 o v pořadí třetí kárný návrh, v předchozích řízeních byla schválena dohoda o vině a kárném opatření,“ uvedla mluvčí Nejvyššího správního soudu Sylva Dostálová. Nyní už vedení Okresního soudu v Mostě navrhuje odvolání Flaxové z funkce.

Česká justice o předešlých kárných žalobách podrobně informovala jako o druhé poslední šanci, kterou soudkyně dostala.

Předešlé, v pořadí druhé kárné řízení skončilo pro Flaxovou snížením platu o 15 procent na pět měsíců. I tehdy šlo o průtahy.

„Kárný soud ve vztahu ke kárně obviněné akcentuje, že se zřetelem k tomu,že se jedná o její druhý kárný postih, nezmění-li svůj postoj k respektování zákonných povinností soudce, může mít pro ni případný další kárný postih fatální důsledky,“ varoval kárný senát v závěru svého rozhodnutí.

Advokát Stanislav Balík tehdy hájil Flaxovou například poukazem na údajný neadekvátní tlak, který na ni vyvíjí vedení okresního soudu.

(čtk, ire)