Náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav Foto: Radek Čepelák

Blažkův náměstek Stanislav má do konce června neplacené volno

Antonín Stanislav (ODS), jeden ze dvou politických náměstků ministerstva spravedlnosti, má několikaměsíční neplacené volno. Upozornil na to dnes server Seznam Zprávy. Mluvčí ministerstva Vladimír Řepka na dotaz ČTK sdělil, že Stanislavovy povinnosti převezme do konce června vrchní ředitel legislativní sekce Michal Franěk, takže náměstkova nepřítomnost nebude pro práci úřadu představovat komplikaci.

Oficiální příčinou toho, že se osmatřicetiletý advokát Stanislav stáhl z chodu úřadu, jsou rodinné důvody. „Náměstek Antonín Stanislav si z důvodu péče o dvouletého syna požádal o neplacené volno do 30. června 2024. Konkrétně do kompetence náměstka Antonína Stanislava spadá sekce koordinace tvorby právních předpisů. Za agendu pana náměstka bude příslušný vrchní ředitel, k žádnému přesunu agend mezi náměstky nedochází,“ napsal Řepka.

Stanislavovo jméno se v poslední době objevovalo mimo jiné v souvislosti s kauzou úředníka Jana Benýška, který oznámil možné protiprávní jednání ministerského insolvenčního odboru z období, kdy tomuto útvaru šéfoval právě Stanislav. V oznámení varoval před snahou ministerstva ovládnout miliardový byznys s insolvencemi. Ministerstvo označilo tvrzení za absurdní, a to s odůvodněním, že insolvenční řízení jsou v kompetenci příslušných soudů. Vláda následně na návrh ministra Pavla Blažka (ODS) zrušila Benýškovo místo. Ministr to zdůvodnil úsporami, Stanislava se opakovaně zastal.

Seznam Zprávy také loni zveřejnily sérii zpráv, v nichž kritizovaly Stanislavovu činnost na postu ředitele Domova sociální péče v Tmavém Dole na Trutnovsku. Server poukazoval na způsob rozdělování zakázek či na to, že Stanislav dojížděl řídit domov jen dvakrát týdně, a to ve voze řízeném ministerským řidičem. Stanislav tvrzení označil za účelová a za snahu pošpinit jeho jméno.

Vedení Královéhradeckého kraje následně v krajském zařízení nařídilo kontrolu. Hejtman Martin Červíček (ODS) Stanislavovi sdělil, že pokud v nejbližším období neukončí působení na ministerstvu, bez ohledu na výsledky auditu navrhne jeho odvolání z pozice ředitele. Stanislav pak oznámil svou rezignaci z postu šéfa.

Podle Seznam Zpráv Stanislav také čelí podezření, že před nástupem do funkce ministerského náměstka opakovaně před soudem „mlžil o svých penězích, když vedl spor o peníze a žádal soud o odpuštění poplatků“.

Stanislav byl do loňského prosince místopředsedou krajské ODS. V současnosti je zastupitelem města Rtyně v Podkrkonoší, předsedou místního sdružení ODS Česká Skalice na Náchodsku a členem oblastní rady ODS Náchod. Nedávno uvedl, že nepředpokládá, že bude kandidovat v letošních krajských volbách. Kvůli rodinným důvodům a mediální odezvě zvažuje i další působení v obecní politice.

(čtk)