VSZ v Praze Foto: Mediafax

Odbor hospodářské kriminality VSZ v Praze nově řídí Pražák

Novým ředitelem odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Vrchního státního zastupitelství v Praze se stal Jiří Pražák. Do funkce ho jmenovala pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz. Pražák ve funkci nahradil Marka Bodláka, kterého ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) navrhl prezidentovi mezi kandidáty na nové soudce.

„Smyslem činnosti odboru je postavit před soud co nejvíce pachatelů nejzávažnější trestné činnosti a bezchybnou prací dosáhnout jejich odsouzení. K dosažení tohoto cíle chci státním zástupcům odboru vytvořit co nejlepší podmínky a podle svých schopností k tomu sám přispět,“ sdělil serveru Pražák o odboru, který má 17 členů.

Pražák dozoroval trestní kauzu bývalého šéfa lánské obory Miloše Baláka či druhou větev korupčního případu někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha. Řeší i letitou kauzu restituce tzv. Bečvářova statku, neuspěl s obžalobou bývalých manažerů státní pojišťovny EGAP kvůli pojištění úvěru na výstavbu cementárny ve Vietnamu.

Jako státní zástupce začínal Pražák v Chomutově, Bradáčová ho přivedla na pražské vrchní státní zastupitelství v roce 2013. V roce 2020 odešel zpět do Chomutova řídit okresní státní zástupce, což vysvětloval rodinnými důvody. Do Prahy se vrátil loni v září.

Bodlákovu nominaci na soudce už schválila vláda, působit by měl u Obvodního soudu pro Prahu 3. Předchozí prezident Miloš Zeman Bodláka odmítl jmenovat s odůvodněním, že ho „dohnaly staré hříchy“. Bodlák předtím zamítl Zemanův podnět na prověření možné sabotáže při prezidentově hospitalizaci.

(čtk)