Foto: Pixabay

Soud zrušil milionové pokuty od ÚOHS pro šest IT firem za kartel v Olomouckém kraji

Krajský soud v Brně zrušil pokuty v souhrnné hodnotě 79,2 milionu korun, které v roce 2022 vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) šesti IT firmám za podíl na kartelové dohodě při zakázce vypsané Olomouckým krajem. Vyplývá to z rozhodnutí zveřejněného na elektronické úřední desce.

Antimonopolní úřad o případu rozhodoval v roce 2022, pokutu vyměřil firmám Autocont (dnes Aricoma Systems), Tesco SW, ICZ, Merit Group, Asseco Central Europe, FPO a A-Scan. Nejvyšší pokutu zaplatila společnost ICZ, a to 26,8 milionu korun, Merit Group 20,15 milionu korun, Asseco 13,5 milionu korun, Autocont 11,4 milionu korun, Tesco SW 6,8 milionu korun a FPO 405.000 korun. Firma A-Scan jako jediná přistoupila na narovnání a dostala pokutu 232.000 korun, rozklad ani žalobu následně nepodala.

„Společnosti porušily zákon o ochraně hospodářské soutěže tím, že si prostřednictvím vzájemných kontaktů a výměny informací rozdělily plnění veřejné zakázky. Členové kartelu se také nezákonným způsobem podíleli na tvorbě zadání zakázky. Cílem zakázané dohody bylo ovlivnit výsledek zadávacího řízení tak, aby nabídka, na jejímž plnění se budou všichni účastníci řízení podílet, byla vítězná,“ uvedl předseda antimonopolního úřadu Petr Mlsna, když v dubnu 2022 potvrdil rozhodnutí první instance a zamítl podané rozklady.

Svůj plán podle úřadu firmy následně uskutečnily tak, že 30. dubna 2012 byly podány dvě sladěné nabídky, a to výhodnější nabídka společnosti AutoCont CZ (předchůdce firmy Aricoma Systems), ve které byli ostatní účastníci řízení jako subdodavatelé, a krycí nabídka společnosti ICZ.

Soud nyní rozhodnutí předsedy zrušil. Některé důkazy, z nichž ÚOHS vycházel, označil jako nepřípustné. Celý případ má i svou trestní větev, kterou řeší Krajský soud v Olomouci a také ten část důkazů nepřipustil. Tyto důkazy využívali jak policisté při vyšetřování, tak ÚOHS, kterému je policisté předali.

Antimonopolní úřad se musí případem zabývat znovu a zohlednit přitom právní stanovisko krajského soudu. Jeho rozhodnutí se může bránit podáním kasační stížnosti u Nejvyššího správního soudu v Brně.

(čtk)