Případ vyšetřují kriminalisté Foto: Tiskový odbor Policie ČR

Účetní z lounského soudu si měl na soukromé účty poslat 13 milionů. Zřejmě je prosázel

Obrovský průšvih řeší ústecký krajský soud i Ministerstvo spravedlnosti. Dnes již bývalý účetní Okresního soudu v Lounech Josef Pelc si od roku 2019 měl postupně na soukromé účty poslal 13 milionů korun. Podle informací České justice peníze s největší pravděpodobností prosázel. „I přesto, že se nejedná o systémovou chybu, pracujeme na opatřeních, která by znemožnila opakovat podobná selhání jednotlivce,“ reagoval na milionovou zpronevěru mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Trestnou činností úředníka už se zabývají orgány činné v trestním řízení. Vedení Krajského soudu v Ústí nad Labem, pod který Okresní soud Louny spadá, už ministerstvo o závažném kriminálním činu bývalého účetního informovalo. „Mohu potvrdit pouze to, že probíhá vyšetřování závažného kriminálního jednání zaměstnance Okresního soudu v Lounech. S ohledem na fázi trestního řízení je veškeré další informace ve věci oprávněn poskytovat pouze dozorující státní zástupce, proto nemohu komentovat podrobnosti ani jméno,“ reagovala šéfka krajského soudu Lenka Ceplová.

Pelc zatím podle informací České justice zatím zůstává vyšetřován na svobodě, obvinění ještě nepadlo. Jak je možné, že podvodné jednání úředníka, který měl mít problémy s gamblerstvím, nikdo za několik let neodhalil? „V tomto případě (šetření je teprve na začátku) se jednalo o sofistikovanou trestnou činnost páchanou od roku 2019, která při běžných kontrolách vedením soudu ani Ministerstvem financí nemohla být odhalena,“ vysvětlil mluvčí ministerstva.

Podle webu lounského soudu Pelc působil ve funkci finančního účetního. Měl na starost rozpočet i financování a zastupoval hospodářku soudu. Zpronevěra takové částky nemá v justici obdoby.

Známý je ale případ z roku 2016, kdy bylo zaměstnancem ukradeno 20 milionů z účtu Českého volejbalového svazu. I tehdy měl muž problémy s gamblerstvím. Při výsleších na policii nezapíral, rovnou přiznal, že všechny peníze volejbalistů skončily ve sportovních sázkách.

Eva Paseková