Válka na Ukrajině Foto: Ministerstvo obrany Ukrajiny

Zákaz vydávání víz Rusům a Bělorusům do ČR bude v naléhavém zájmu setrvalý

Zákaz vydávání pobytových víz Rusům a Bělorusům na zastupitelských úřadech bude nařízením vlády setrvalý. Nařízení, které stanovuje žádosti Rusů a Bělorusů o víza za nepřijatelné, má platit už nastálo bez časového omezení. Zákaz víz do ČR platí i pro Rusy a Bělorusy s občanstvím kteréhokoli dalšího státu. Výjimky ve státním zájmu či slučování rodin zůstanou zachovány. Ministerstvo vidí naléhavý obecný zájem v nepřetržitosti.

Novelu nařízení vlády, kterou mají být žádosti Rusů a Bělorusů o víza do ČR, nepřijatelná nastálo, navrhuje ministerstvo zahraničí. Novelizované nařízení schválila ve středu 21. února 2024 vláda.

Žádosti Rusů a Bělorusů o pobyt v ČR podávané na zastupitelských úřadech jsou nařízením vlády z roku 2022 nepřijatelné i v současnosti. Zákaz byl však časově omezen na rok a poté v roce 2023 prodloužen do 31. března 2024 „s ohledem na vývoj“ války Ruska na Ukrajině. „Protože ruská agrese proti Ukrajině nadále trvá, rozhodla vláda při zachování stejných restrikcí jako dosud prodloužit platnost nařízení na dobu neurčitou,“ uvedla k tomu vláda ve středečním prohlášení.

Úplný materiál ministerstva zahraničí je zde.

„Předmětná nařízení vlády byla přijímána s předpokladem možného ukončení ozbrojeného konfliktu na Ukrajině do 31. března 2023. S ohledem na vývoj situace v tomto konfliktu však bylo nezbytné prodloužit platnost těchto nařízení do 31. března 2024,“ shrnulo ve zprávě ministerstvo zahraničí vývoj vedoucí k trvalému zákazu.

Podle důvodové zprávy ministerstva zahraničí bude mít setrvalý zákaz dopad pouze na podnikání: „V podnikatelském prostředí lze případně očekávat zachování dosavadního trendu v podobě omezení přílivu pracovníků z Ruské federace a Běloruské republiky,“ stojí ve zprávě doslova.

Ministerstvo vidí obecný zájem na nepřetržitosti

Jak vyplývá z návrhu novely, ministerstvo zahraničí nepočítá s koncem války s Ruskem. Aby se nařízení vlády nemuselo stále aktualizovat, zákaz udělování víz Rusům a Bělorusům včetně těch s dvojím občanstvím, bude časově neomezen. „Zůstává též zakotvené pravidlo, že nepřijatelnost žádosti se vztahuje též na podání občanů Ruské federace nebo Běloruské republiky, kteří jsou držiteli občanství též jiného státu,“ stojí v důvodové zprávě doslova.

Účinnost nařízení navrhuje ministerstvo zahraničí od 1. dubna 2024, „jelikož zde existuje naléhavý obecný zájem na zachování nepřetržité platnosti těchto shora uvedených pravidel, a tedy na navázání účinnosti tohoto předpisu na ukončení platnosti nařízení vlády, která předmětnou materii upravují doposud“.

O omezené vízové činnosti informuje například konzulární oddělení v Moskvě takto.

Výjimky pro rodinu, azyl, studium a státní zájem

Ze zákazu existují i nyní výjimky, které budou i nadále zachovány. „Pravidlo nepřijatelnosti žádosti se tak nebude vztahovat na udělení krátkodobého víza, je-li žadatel rodinným příslušníkem občana České republiky nebo občana Evropské unie a takového občana doprovází nebo následuje,“ uvádí důvodová zpráva.

„Dále se bude i nadále výjimka vztahovat na udělení dlouhodobého víza, je-li žadatel rodinným příslušníkem osoby požívající doplňkové ochrany na území České republiky, na vydání povolení k dlouhodobému pobytu za účelem společného soužití rodiny, na udělení oprávnění k pobytu za účelem studia na základě žádosti podané občanem Běloruské republiky, na vydání povolení k trvalému pobytu, je-li žadatel cizincem podle zákona o pobytu cizinců na území České republiky, a na udělení víza nebo vydání povolení k dlouhodobému nebo trvalému pobytu, je-li pobyt žadatele na území v zájmu České republiky,“ končí výčet výjimek ministerstvo zahraničí.

Irena Válová