Fotovoltaické panely Foto: Pixabay

Justiční ping-pong. Vrchní soud odebral kauzu podnikatele Shenara předsedovi senátu Frankičovi

Případem někdejšího předsedy představenstva společnosti Amun.Re Martina Shenara obžalovaného z daňového úniku za desítky milionů korun při prodeji tří společností firmě ČEZ se bude muset zabývat jiný trestní senát než doposud. Uvedla to mluvčí Vrchního soudu v Praze Monika Neumannová. Odvolací soud, který zrušil už třetí osvobozující verdikt v kauze, se rozhodl případ předsedovi senátu Tomemu Frankičovi odebrat. Shenar trvá od počátku na své nevině.

Třetí prvoinstanční verdikt padl loni v květnu. Soudce Frankič v odůvodnění uvedl, že se Shenarův skutek nepodařilo prokázat. Svědci i většina listinných důkazů podle něj potvrdily nebo nevyvrátily verzi, kterou přednesla obhajoba. Státní zástupkyně se proti rozhodnutí odvolala.

„Napadený rozsudek byl zrušen v celém rozsahu a vrácen soudu prvního stupně k novému rozhodnutí. Dále bylo nařízeno, aby věc byla projednána a rozhodnuta v jiném složení senátu,“ uvedla Neumannová.

Podle obžaloby Shenar koupil v roce 2009 stoprocentní podíly ve třech společnostech zabývajících se pronájmem a provozem nemovitostí. Firmy s projekty solárních elektráren na Českolipsku přejmenoval na eEnergy Ralsko, eEnergy Hodonín a eEnergy Ralsko – Kuřivody. Koncem téhož roku je za 515 milionů korun prodal firmě ČEZ, která je zaplatila v několika splátkách v následujících dvou letech. Shenar ale nezaplatil daň z příjmu, podle obžaloby tím způsobil škodu 76 milionů korun.

Podnikatel se hájil tím, že společnosti zmíněné v obžalobě nakoupil už v roce 2007. Udělal to záměrně právě proto, aby při jejich prodeji daně platit nemusel. Do konce roku 2007 totiž platil mírnější zákon, který dovoloval osvobodit akcie od daní, pokud mezi dobou jejich nabytí a prodejem uplynulo alespoň šest měsíců. Od počátku následujícího roku se pravidla zpřísnila a bez odvedení daní lze prodat podíly až po pěti letech.

Shenar už v úvodu prvního kola hlavního líčení řekl, že kvůli 76 milionům korun by vězení nikdy neriskoval. Tvrdil, že v Česku podniká víc než 20 let a nikdy neměl s placením daní problémy. Podle něj by také bylo nemyslitelné podvádět na daních při obchodování s polostátní firmou ČEZ.

Policisté se dlouhou dobu zabývali také okolnostmi, za jakých Amun.Re prodal firmě ČEZ obří solární parky u Ralska a Mimoně. Energetická společnost za ně zaplatila pět miliard korun, což bylo podle kritiků o miliardu více, než byla běžná výkupní cena.

(čtk)