Díky novému zákonu budou moci dospělí lidé v Německu u sebe beztrestně držet 25 gramů konopí Foto: Pixabay

Německo po částečné legalizaci konopí hledá limit omamné látky THC u řidičů

Německo od dubna částečně legalizuje rekreační užívání konopí. Zatím ale není jasné, zda a jak se u řidičů změní tolerovaná hranice THC, tedy jedné z omamných látek. V Německu nyní platí přísný limit, což kritici označují za nespravedlivé, neboť řidiči mohou beztrestně usednout za volat s 0,5 promile alkoholu v krvi. Spolkový ministr dopravy Volker Wissing navrhuje větší toleranci THC, záležitosti se proto už věnuje expertní komise. Výsledek ale nelze odhadovat, neboť někteří odborníci jsou proti zvýšení limitu, zatímco jiní ho naopak podporují.

V Německu nyní platí pro řidiče limit do jednoho nanogramu THC na mililitr krevního séra, což podle kritiků znamená prakticky nulovou toleranci. Tato přísná hodnota, po jejímž překročení hrozí pokuta i přes 500 eur (12.650 Kč) a zákaz řízení, vychází z dob, kdy užívání konopí legální nebylo. To se ale nyní mění. Wissing v rozhovoru s deníkem Neue Osnabrücker Zeitung prohlásil, že takovéto omezení si už nepřeje, sám ale o změně rozhodnout nechce.

„Rozhodnout to nemohu, protože nejsem lékař,“ řekl Wissing. Na posudku tak nyní pracuje expertní komise, která by mohla vydat doporučení ještě během dubna. Wissing k práci komise řekl, že je nepravděpodobné, že se limit ještě více zpřísní. Otevřené nicméně je, zda se tolerovaná hodnota vůbec změní.

Profesor dopravního práva Dieter Müller z vysoké školy saské policie veřejnoprávní regionální televizní a rozhlasové společnosti MDR řekl, že podporuje zachování současného limitu. Odvolává se na studie, podle kterých riziko při řízení znatelně stoupá už od hodnoty tří nanogramů na mililitr krevního séra.

Naopak toxikolog Stefan Tönnes, který je šéfem expertní komise, by souhlasil s mírným zvýšením limitu. Během současných debat zmínil nejprve hodnotu nejméně 3,5 nanogramu a později jako kompromis limit ve výši tří nanogramů THC.

Rozvolnění podporuje také Spolkový ústav pro silniční záležitosti (BASt), který se jako technicko-vědecká instituce věnuje vztahům mezi silnicemi, lidmi a životním prostředím. Tento ústav argumentuje novou studií, podle které do hladiny dvou nanogramů nejsou patrné žádné vlivy na řízení. Tato studie také uvádí, že od hodnoty 3,8 nanogramu lze pozorovat podobné účinky jako v případě tolerované hodnoty 0,5 promile alkoholu v krvi.

Experti, kteří liberalizaci hodnot THC u řidičů podporují, k současnému limitu rovněž uvádějí, že jen dokazuje užívání konopí, ale nic nevypovídá o bezpečnosti.

Do debaty o limitu THC u řidičů se zapojil také německý autoklub ADAC, který je největší v Evropě. „Pro postoj ADAC platí, že částečná legalizace získávání a držení konopí musí být oddělena od řízení pod vlivem drog. S bezpečností silniční dopravy nelze experimentovat,“ uvedl autoklub. Ten poukázal na to, že konzumace konopí může negativně ovlivnit vnímání. „Z pohledu ADAC je nezbytná intenzivní osvěta obyvatelstva o zvýšeném riziku nehod,“ doplnil.

Klub ADAC zároveň podpořil rozhodnutí ministerstva dopravy určit limitní hodnotu za účasti odborníků v rámci zmíněné komise. „Stejně jako u alkoholu potřebujeme nezpochybnitelnou hraniční hodnotu, která bude vypovídat o účincích konopí na silniční dopravu,“ řekl hlavní právník ADAC Markus Schäpe.

Německá vláda sociálnědemokratického kancléře Olafa Scholze částečnou legalizaci konopí prosadila i přes odpor opoziční konzervativní unie CDU/CSU. K nejhlasitějším kritikům rozvolnění poměrů patří konzervativní premiéři Saska a Bavorska Michael Kretschmer a Markus Söder.

Söder legalizaci označuje za fatální chybu a už dříve prohlásil, že až se konzervativní unie CDU/CSU vrátí na spolkové úrovni k moci, tento zákon zruší. „Žádnou moc drogám! Legalizaci drog rozhodně odmítáme,“ uvedl bavorský premiér na síti X minulý týden v pátek poté, co Spolková rada zastupující německé regiony uvolnění poměrů umožnila. Söder rovněž upozornil, že Bavorsko bude zákon o částečné legalizaci uplatňovat velice přísně.

Díky novému zákonu budou moci dospělí lidé v Německu u sebe beztrestně držet 25 gramů konopí, doma pak mohou mít uloženo celkem 50 gramů. K získání konopí budou moci pěstovat nejvýše tři rostliny. Od července pak začnou fungovat pěstitelské kluby, které budou mít počet členů omezen na 500. Kluby budou sloužit jako výdejní místa pro členy, kteří takto mohou měsíčně získat až 50 gramů.

V Německu je zatím stejně jako v Česku legální užívání konopí pro léčebné účely. Předepisovat ho mohou lékaři například pacientům s chronickými bolestmi, roztroušenou sklerózou, rakovinou či AIDS.

(čtk)