Advokátka Klára Samková Foto: Facebook Kláry Samkové

NSS se zastal Samkové kvůli prokletí velvyslance. I známý advokát může jednat jako soukromá osoba

Advokátka Klára Samková s konečnou platností nedostane od České advokátní komory pokutu za veřejný projev, při kterém proklela tureckého velvyslance. Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost komory, jejíž rozhodnutí o pokutě 25.000 korun zrušil už v roce 2022 Městský soud v Praze. Projev podle NSS nesouvisel s výkonem advokacie, jeho vhodnost tedy nemohla hodnotit komora v kárném řízení a následně ani správní soudy. V rozsudku, který je dostupný na úřední desce, NSS zdůraznil, že rozhodoval podle právní úpravy platné v roce 2016, kdy výrok zazněl. Současná se liší.

Samková je dlouhodobě společensky a politicky aktivní, angažovala se i v kritice migrace a islamismu. Při shromáždění před budovou turecké ambasády v roce 2016 řekla na adresu tehdejšího velvyslance Ahmeta Bigaliho například to, že jej proklíná, že umře dřív, než zplodí syny, a že umře beze cti. Podle komory tak snížila důstojnost advokátního stavu, za což měla platit pokutu 25.000 korun. Městský soud ale rozhodnutí komory zrušil a jeho názor potvrdil i NSS.

Čtěte také: Soud zrušil pokutu Samkové za prokletí velvyslance. Profesní komora uplatňuje vyšší morální standardy, namítá ČAK

Advokáti podle NSS v souvislosti se svým podnikáním často vystupují i na veřejnosti, což může zahrnovat jak reklamu, tak i neformální způsoby propagace, veřejná vystoupení, vyjádření v médiích a na sociálních sítích. Pokud se někdo při takové činnosti v roce 2016 označoval za advokáta, případně jiným způsobem své služby propagoval či jeho příslušnost k advokátnímu stavu byla zřejmá, šlo zároveň o výkon advokacie, a případný exces tak mohla řešit komora.

Projev Samkové však podle NSS neměl žádnou souvislost s výkonem advokacie. Na shromáždění vystupovala jako soukromá osoba. Nic na tom nemění ani skutečnost, že Samková je veřejně známý člověk, o kterém mnozí vědí, že působí v advokacii. „I známý advokát totiž může jednat jako soukromá osoba či vystupovat bez vazby ke své advokátní činnosti při výkonu svých politických práv. Je ostatně otázkou, jaké kritérium by v dnešní době pro ‚veřejnou známost‘ určitého advokáta mohlo být vůbec určující,“ uvedl soudce Milan Podhrázký.

Současné znění zákona o advokacii umožňuje širší výklad. Dříve platilo, že advokát postupuje při výkonu advokacie tak, aby nesnižoval důstojnost advokátního stavu. Nyní zákon říká, že tak má advokát postupovat „zejména při výkonu advokacie“. Přibylo tedy slovo „zejména“.

(čtk)