Foto Pixabay

Používání hesla o svobodné Palestině je možné zakázat, rozhodl jiný senát Městského soudu

Ani soudci jednoho úseku téhož soudu nejsou zajedno v tom, jak vnímat heslo „From the River to the Sea, Palestine will be free“.  Podle středečního rozhodnutí devátého senátu správního úseku Městského soudu v Praze (MS) může být totiž používání tohoto hesla vnímáno jako důvod pro omezení výkonu shromažďovacího práva. V prosinci minulého roku přitom jiný senát téhož soudu rozhodl opačně.

Heslo „From the River to the Sea, Palestine will be free“ si již desítky let přisvojuje teroristická organizace Hamás, dala ho na svůj štít a učinila ho součástí své charty. Navíc jeho použití na demonstracích, které se konaly krátce po událostech ze 7. října minulého roku, mohlo být oprávněně vnímáno jistou částí společnosti negativně, a proto byl postup úředníků magistrátu, kteří organizátory upozornili na možné rozpuštění demonstrace v případě použití tohoto hesla, legitimní. „Úředníci magistrátu postupovali šetrně, aby šetřili práva žalobců, přičemž účel shromáždění byl naplněn.“

Takto ve středu ústně odůvodnila rozhodnutí o zamítnutí žaloby pořadatelů demonstrace z 15. listopadu minulého roku předsedkyně devátého senátu MS v Praze Ivanka Havlíková.

Věc se týkala demonstrace, kterou pořádala organizace Ne naším jménem! – iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě. Během průběhu akce se na místo dostavil ředitel příslušného magistrátního odboru. Organizátorům demonstrace sdělil, že v souladu se závěry porady, které se krátce předtím zúčastnil na Ministerstvu vnitra, by používání hesla mohlo naplňovat trestný čin podpory či propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. A proto by používání hesla na demonstraci mohlo vést k jejímu rozpuštění.

Pořadatelé si to vyložili jako pokyn, a proto účastníkům doporučili heslo nepoužívat. Zároveň však podali žalobu proti nezákonnému zásahu, neboť zastávají názor, že heslo nelze vnímat takto negativně, natožpak jím naplňovat znaky trestného činu.

Z ústního odůvodnění středečního rozhodnutí devátého senátu však vyplývá, že zmíněné heslo je třeba vnímat apriori problematicky, primárně jako heslo teroristické organizace Hamás. Přestože mu žalobci podle soudu takový obsah nedávali, tak v kontextu předchozího teroristického útoku této organizace na stát Izrael „nelze říci, že když je heslo artiklem teroristického hnutí, tak použití tohoto hesla se nedostalo do rozporu s právy jiné části společnosti“. Úředníci pražského magistrátu tak měli právo organizátory poučit o možných důsledcích použití tohoto hesla, aby předešli využití jiných nástrojů podle shromažďovacího zákona.

Devátý senát MS v Praze, vedle odlišného vnímání hesla o svobodné Palestině, dospěl k odlišnému názoru od čtrnáctého senátu téhož soudu ještě v otázce posuzování osob svolavatelů demonstrace. Zatímco podle čtrnáctého senátu k nim mají úředníci přihlížet, podle devátého senátu to není možné, úředníci na to totiž podle názoru devátého senátu nemají čas ani nástroje.

Jak již Česká justice informovala, proti rozhodnutí čtrnáctého senátu z prosince minulého roku podal pražský magistrát kasační stížnost.

Podání kasační stížnosti proti aktuálnímu rozhodnutí devátého senátu MS v Praze již avizovali žalobci.

Petr Dimun