Ruský prezident Vladimir Vladimirovič Putin Foto: Pixabay

Ruské soudy loni zestátnily majetek za více než bilion rublů

Ruské soudy v loňském roce přesunuly do státního vlastnictví strategické podniky a další aktiva v hodnotě přes bilion rublů (více než čtvrt bilionu Kč). Uvedl to dnes podle agentury Reuters ruský generální prokurátor Igor Krasnov. Prezident Vladimir Putin nicméně tvrdí, že v Rusku k žádnému rozsáhlejšímu znárodňování nedochází.

Aktiva přesunutá do státního vlastnictví jsou podle Krasnova klíčová pro rozvoj ruské ekonomiky a pro posílení ruských vojenských kapacit. „Z vlastnictví Ruské federace se tato aktiva dostala nezákonnými prostředky, včetně korupce,“ uvedl generální prokurátor. „Část z nich byla dokonce využívána k financování teroristických aktivit ze strany Ukrajiny,“ dodal.

Rusko, které předloni zahájilo invazi na Ukrajinu, běžně obviňuje Kyjev z provádění „teroristických aktivit“. Kyjev své akce na ukrajinském i ruském území označuje za legitimní obranu, píše agentura Reuters.

Ruský list Kommersant již minulý měsíc informoval, že ruská prokuratura se snaží zestátňovat provozy důležité pro vojenský průmysl, které podle ní byly nezákonně zprivatizovány v 90. letech minulého století. Mezi tyto provozy patří podle listu například metalurgické závody v Čeljabinsku.

Putin dnes uvedl, že zestátňování je oprávněné, pokud byl majetek získán nezákonně nebo je používán v neprospěch státu. „Rád bych vyjádřil svůj postoj: nejde o žádnou deprivatizaci či o znárodňování ekonomiky,“ dodal.

(čtk)