Foto: Pixabay

Seznam Zprávy: Soudce získal nemovitosti ve dražbách, kterých se nesmí účastnit

Soudce zlínské pobočky brněnského krajského soudu Radomír Koudela získal v exekučních dražbách dva domy, přestože zákon soudcům účast v tomto typu dražeb zakazuje, uvedl dnes server Seznam Zprávy. Exekutoři podle něj obě nemovitosti vydražili kvůli dluhům ve výši desítek tisíc korun. Koudela se hájí tím, že nevykonával činnost, o které by věděl, že není soudci dovolena.

Nemovitosti v Pačlavicích na Kroměřížsku a v Kojetíně na Přerovsku koupil podle serveru soudce Koudela v letech 2012 a 2013. V první z obcí exekutor vydražil dům kvůli dluhu 10.500 korun a zlínský soudce ho získal za 200.000 Kč. Ve druhém případě byla jistina dluhu 45.866 korun a Koudela nemovitost vydražil za 890.000, uvádí web. Dům v Kojetíně soudce týž rok prodal se ziskem 200.000 korun. Téměř 100.000 Kč získal na přeprodeji usedlosti v Pačlavicích, píše server.

V minimálně dalších 14 případech podle Seznam Zpráv získala od exekutorů nemovitý majetek Koudelova manželka. U sedmi z těchto nákupů z posledních 12 let však současní nájemníci nebo bývalí majitelé serveru řekli, že se u toho soudce významně angažoval. Koudelův bratr Vladimír podle Seznam Zpráv od roku 2006 zvítězil v 11 nedobrovolných dražbách.

Koudela webu řekl, že nikdy nekonal činnost, o které by věděl, že není soudci dovolena. „Bohužel těch zákonů už je tolik, že málokterý právník zná i všechny ty zákony ze své oblasti,“ uvedl soudce a dodal, že on je specialista na trestní právo. V posledních deseti letech už se soudce Koudela dražeb osobně neúčastní, píše server.

Koudelův nadřízený, předseda Krajského soudu v Brně sdělil Seznam Zprávám prostřednictvím své mluvčí, že s Koudelou v pondělí o jeho činnosti v oblasti realit hovořil. Koudela mu řekl, že mu pošle komunikaci s redaktory serveru a další podklady.

(čtk)