Policie zasahuje na úřadě exekutora Igora Ivanka Foto: Jan Hrbáček

VZP požaduje po ministerstvu náhradu škody v souvislosti s případem exekutora

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) požaduje po ministerstvu spravedlnosti náhradu škody 10,9 milionu korun v souvislosti s případem exekutora Igora Ivanka, který je obviněný ze zneužití pravomoci úřední osoby. Dnes to uvedl server Seznam Zprávy. Podle dřívějších informací webu byl exekutor obviněn kvůli podezření, že z jeho Exekutorského úřadu Praha 10 byly vyvedeny desítky milionů korun.

„V průběhu měsíce dubna byla na ministerstvo spravedlnosti odeslána opakovaná žádost o uplatnění nároku na náhradu škody. Ministerstvo spravedlnosti by mělo rozhodnout ve lhůtě šesti měsíců o tom, zda vzniklou škodu uhradí,“ řekla webu mluvčí VZP Viktorie Plívová. Přijetí žádosti potvrdil Seznam Zprávám i mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Úřad podle něj zahájil prověřování. Ivanko se podle serveru k případu nevyjádřil. O případu již Česká justice informovala.

Obdobným způsobem chtějí podle webu situaci řešit i další lidé, kterým Ivanko nevyplatil peníze, například advokát Aleš Rozehnal, kterému exekutor údajně dluží zhruba 16 milionů korun. Peníze Ivanko podle Seznam Zpráv dluží i společnosti ČEZ, té ale podle jejího mluvčího Romana Gazdíka peníze splatí. Náhradu škody proto nyní firma nežádá.

Obvodní soud pro Prahu 3 také podle serveru rozhodl na žádost VZP o tom, že část Ivankových pohledávek pojišťovny dostane jiný exekutor. Pojišťovna podala návrhy na změnu exekutora i k dalším soudům.

Na exekutora Ivanka se policie zaměřila poté, co na něj podalo trestní oznámení ministerstvo spravedlnosti kvůli tomu, že peníze, které jeho úřad od dlužníků vymůže, vyplácí s velkým zpožděním. Podle policie bylo z exekutorského úřadu v minulosti vyvedeno zhruba 85 milionů korun.

(čtk, epa)