Marian Prokeš je nyní personálním ředitelem Foto: Vězeňská služba ČR

Nezákonně odvolaný náměstek Prokeš se vrátil na ředitelství Vězeňské služby ČR

Na základě pravomocného rozhodnutí Městského soudu v Praze, který zrušil nezákonné rozhodnutí tehdejšího generálního ředitele VS ČR Pavla Ondráška o odvolání Mariana Prokeše z pozice náměstka generálního ředitele, se Prokeš dne 1. září 2016 vrátil na Generální ředitelství Vězeňské služby ČR. V tiskovém oznámení to sdělila mluvčí VS Petra Kučerová.

Prokeš dříve působil jako první náměstek současného ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala, který byl na jaře 2014 odvolán právě Válkovou a nahrazen Pavlem Ondráškem. Ten poté v září 2014 propustil Dohnalovu pravou ruku Prokeše ze služby. Dohnal se ovšem po loňském prosincovém rozhodnutí soudu o tom, že jeho odvolání bylo nezákonné, do čela sboru vrátil a Prokeš se v únoru vrátil do VS jako ředitel Věznice Jiřice.

Prokeš se už dříve proti rozhodnutí o sesazení z funkce náměstka odvolal, Válková však jeho žádost zamítla. Proto se obrátil na městský soud, který v úterý její i Ondráškovo rozhodnutí zrušil.

Marianovi Prokešovi také musela být doplacena ušlá mzda. „Má to samozřejmě závažné dopady. Panu Prokešovi se bude muset doplácet nemalá částka a rozhodnutím pana Ondráška zde vzniká poměrně vysoká finanční škoda v rámci stovek tisíc,“ řekl Petr Dohnal České justici.

(epa)