Plot věznice. Ilustrační Foto: ErikaWittlieb z Pixabay

Moravské věznice hlásí škody po tornádu, vězni pomohou poškozeným

Majetkové škody eviduje po bouřích na jižní Moravě i Vězeňská služba. Bezpečnost věznic v oblasti ale ohrožena není. S odklízením následků tornáda budou pomáhat i vězni. Bezpečnostní sbor to dnes uvedl na svém facebookovém profilu.

V Jihomoravském kraji jsou věznice v Brně-Bohunicích, v Břeclavi, Kuřimi a ve Znojmě.

„Aktuálně zasedl krizový štáb, dáváme dohromady pracovní týmy složené z vězněných osob, které budou pomáhat s odklízením následků ničivého řádění tornáda, spolupráci jsme nabídli zasaženým samosprávám,“ doplnil.

„Aktuálně jednáme o možném způsobu pomoci lidem z Jihomoravského kraje,“ napsala Vězeňská služba. „Naši odborní zaměstnanci z řad psychologů a kaplanů jsou připraveni okamžitě pomoci odbornou intervencí, také připravujeme informace o možnostech sociálních půjček pro zaměstnance,“ popsal sbor.

Společně s policejním Nezávislým odborovým svazem a s Vězeňskou duchovenskou péčí připraví Vězeňská služba transparentní sbírkový účet. Jeho číslo chce zveřejnit ještě dnes.

Bouřky a tornádo na jižní Moravě zničily podle policie ve čtvrtek stovky domů, škoda bude odhadem desítky až stovky milionů korun. V postižených obcích na Břeclavsku a Hodonínsku zasahují stovky policistů i hasičů.

(čtk)