Rychetský na speedu

0
Rychetský na speedu
Analytik České justice Petr Dimun Foto: Eva Paseková

Jen dva měsíce stojí v čele Ústavního soudu Josef Baxa a už začíná být zřejmé, že minimálně jeden jeho veřejný slib neplatí. Totiž ten, že nebude druhým Pavlem Rychetským. Ve svých veřejných vyjádřeních v nedávné době totiž stejně, jako Rychetský v posledních letech, dává Baxa najevo své osobní preference a antipatie, a to často na úkor hájení principů.

Když byl předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy nedávno popotahován za to, že do své prezentace o etice na semináři pro budoucí soudce použil pro ilustraci pár hospodských vtipů, přispěchal Josef Baxa s hlasitou veřejnou kritikou. A tak zatímco předseda Soudcovské unie Libor Vávra a jiní oslovení představitelé justice zachovali „poker face“ s tím, že na přednášce nebyli a neznají kontext, Baxa se s tím nemazal a použil příměr o vtipech z Babovřesků.

Jasně, působí vcelku hloupě, pokud zrovna na přednášce o etice budoucím soudcům předseda nejvyšší soudní instance něco takového provede. Na stranu druhou opravdu dodnes nevíme, jak to vlastně bylo myšleno. Notabene, je-li v celé věci sporný ještě jeden moment, totiž zda náhodou nejednal neeticky i ten, kdo na prezentaci Angyalossyho upozornil na sociálních sítích.

Profesionální a korektní by totiž bylo, pokud by se onen oznamovatel přímo na místě ozval a dožadoval se vysvětlení. A až poté by to celé, i s reakcí dotčeného, zveřejnil. Jde o aspiranta na funkci, v níž bude muset odolávat tlakům a prokazovat osobní odvahu, ale zároveň také dodržovat jistou míru kolegiality, vyplývající z loajality vůči systému. Bohužel, odehrálo se to obráceně. „Já jsem pozvedával obočí a rozhlížel se, jestli jsem jediný nějak přecitlivělý. Ale byť jsem se nesmál, tak jsem proti tomu ani nijak hlasitě neprotestoval, ano,“ uvedl pan kandidát na síti X.

Pavel Rychetský předal žezlo Josefu Baxovi Foto: Pražský Hrad

Vyjdeme-li z předpokladu, že Baxa si jistě jako zkušený soudce opatřil svědectví několika účastníků a prostudoval si i Angyalossyho písemnou prezentaci, než svůj odsuzující výrok vynesl, vkrádá se jedna základní otázka. Totiž proč měl Baxa potřebu se takto ostře vyjádřit a svého kolegu shodit? Slovy klasika, byl by pro mocného Habsburka takový problém popravit o šest pánů méně? V tomto konkrétním případě tedy spíše „usmát se a udělat duhu“? K jistým vysokým funkcím a úřadům prostě náleží i jistá velkorysost a nadhled, nikoliv ucho přilepené na dveřích a rákoska v ruce.

Podobná situace nastala i v případě kritiky na adresu kandidáta na ústavního soudce Pavla Simona. Ani v tomto případě Baxa nezachoval neutralitu. Respektive, abychom byli spravedliví, Baxa se o to snažil, formálně. Vyznělo to nicméně stejně, jako když Pavel Rychetský před prezidentskými volbami prohlásil, že hrozí agrofertizace země, aby obratem tvrdil, že přece nešlo v žádném případě o vyjádření jakékoliv osobní preference některého z kandidátů.

V případě Simona je to o to bolestnější, že Baxa se postavil na stranu těch, kteří na jednotlivých rozhodnutích senátu, v němž Simon jako soudce zasedal, kritizovali jeho rozhodovací činnost. Tedy z kolektivních rozhodnutí soudního senátu vyvozovali osobní odpovědnost soudce za konkrétní rozhodnutí.

Baxa tak učinil i přesto, že se proti této metodě ozvala Soudcovská unie. A navzdory tomu, že ani v jednom z případů nebyl Simon soudcem zpravodajem či předsedou senátu. Simon navíc veřejně kritizovaná rozhodnutí vysvětluje a obhajuje, přičemž zároveň dává diplomaticky najevo, že tak činí primárně vázán loajalitou vůči kolegům a instituci, jejímž je členem. V neděli v Otázkách Václava Moravce Baxa přesto zopakoval, že soudce musí nést i za tato rozhodnutí svoji osobní odpovědnost.  

Oba dva tyhle případy bohužel napovídají, že tytam jsou Baxovy sliby, že nebude druhým Pavlem Rychetským. Pro neznalé kontextu: Angyalossy je pro Baxu pohrobek Zemanovy éry, Pavla Simona na Ústavním soudu nechce, prosazuje jiné favority.

V Joštově ulici si tedy podle všeho Baxa nejen sedl do Rychetského křesla, ale rovnou si nazul i jeho boty. Uvidíme, zda se tak naplní slova jednoho z komentátorů, že z Baxy se na Ústavním soudu stane „Rychetský na speedu“.

Petr Dimun