Andrew Shapiro odevzdal své pověřovací listiny prezidentu Miloši Zemanovi na konci září. O týden později se vydal do Brna na schůzku s nejvyšším státním zástupcem. Foto: State Department photo

Pavel Zeman jednal s americkým ambasadorem Schapirem, obsah schůzky tají

Jednou z prvních schůzek, kterou v ČR vykonal nový americký velvyslanec Andrew Schapiro, bylo setkání s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. O čem spolu 7. října v brněnské restauraci Rialto jednali, ale není určeno ke zveřejnění. Nejvyšší státní zastupitelství tvrdí, že na zveřejnění detailů schůzky jeho šéf neshledal veřejný zájem, ambasáda USA schůzku nekomentovala vůbec.

Andrew Shapiro odevzdal své pověřovací listiny prezidentu Miloši Zemanovi na konci září. O týden později se vydal do Brna na schůzku s nejvyšším státním zástupcem. Zemanův úřad o schůzce neinformoval, ačkoli v podobných případech k jednáním se zahraničními hosty vydává tiskové zprávy. V těch se například dočteme o návštěvě ruských nebo srbských prokurátorů, soudců italského nejvyššího soudu, ministra spravedlnosti z Vietnamu nebo čínských studentů. Zmínka o velvyslanci Spojených států chybí.

Na dotaz České justice mluvčí NSZ Petr Malý schůzku se Schapirem potvrdil, odmítl ale sdělit, kdy a kde se konala a o čem oba muži hovořili. „Mohu potvrdit, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se v poslední době sešel s velvyslancem USA v ČR Andrewem Shapirem, nicméně nepovažuje za nutné zveřejňovat detaily schůzky ani její obsah,“ uvedl Malý. Na zveřejnění detailů podle něho neexistuje veřejný zájem. „Nejvyšší státní zástupce jedná s mnoha lidmi, včetně velvyslanců různých zemí, nemá přitom ve zvyku medializovat podrobnosti každého svého jednání, pokud k tomu neshledá důvod v podobě veřejného zájmu,“ dodal Malý.

Andrew Schapiro při svém nástupu do funkce vyhládil, že za jednu ze svých priorit během působení v České republice považuje pomoc Čechům s bojem proti korupci. Ambasáda pod jeho vedením plánuje zintenzivnit spolupráci s českými nevládními organizacemi na tomto poli, bude propagovat transparentnost a chystá i zvláštní grantový program, který má podpořit občanskou společnost v zemi při potírání tohoto nešvaru.

Česká justice americkou ambasádu požádala o podrobnosti k Schapirovu plánu a zároveň položila otázky, se kterými justičními činiteli velvyslanec o svém záměru jednal. Otázky zůstaly bez odpovědi.

Schapiro po svém nástupu v rozhovoru pro ČTK uvedl, že korupce netrápí jen Česko. „Je to problém pro země na celém světě. Týká se to i mé země. Já pocházím ze státu, jehož dva guvernéři skončili ve vězení kvůli korupci,“ poznamenal. „Ale z tohoto důvodu máme zkušenost s bojem proti korupci a vím, že je to velká priorita i pro Čechy. Lidé tady si myslí, že je tu prostor pro zlepšení, a my chceme pomoci, pokud to bude možné,“ uvedl diplomat, který byl do srpnového příchodu do Prahy elitním právníkem v USA.

Zapojení do boje proti korupci v Česku má i druhou stránku: Schapiro chce napomoci prohlubování obchodních kontaktů mezi Spojenými státy a Českou republikou. „Jde mi také o to, abych mohl říct americkým firmám, které tu chtějí investovat, že je tu férový systém a že se tu nemusí bát investovat své peníze,“ vysvětlil Schapiro. Při předání pověřovacích listin prezidentovi Miloši Zemanovi na konci září zmínil rovněž připravenost Spojených států pomoci Česku v oblasti jaderné energetiky. Na tomto poli se výrazně angažoval Schapirův předchůdce Norman Eisen kvůli tendru na rozšíření jaderné elektrárny Temelín, kterého se účastnila i americko-japonská společnost Westinghouse. Česko ale soutěž zrušilo.

Robert Malecký