Na letištích v Německu v lednu a v únoru přistálo 1658 osob bez povolení, uvádí Die Welt Foto: archiv

Interní policejní zpráva z Německa: chaos, násilí na ženách, strach z mrtvých

Rozsah násilí a chaos, který propukl v Kolíně nad Rýnem před nádražím, byl obrovský. Vyplývá to z policejní zprávy, kterou získal německý tisk. První turisté už začali odříkat pobyt v původně kongresovém a výstavním německém městě. Radní vydala varování turistům i místním před centrem města. Pravděpodobnost, že někdo bude usvědčen, je minimální, soudí odborník na trestní právo. Trestní řízení totiž nelze vést s hordami.

Podle interní zprávy vysokého policejního úředníka, kterou získal německý tisk, byly chaos a násilí při novoročních oslavách v Kolíně nad Rýnem obrovských rozměrů. Podle zprávy měli policisté dokonce obavy z mrtvých. Německý stát v Kolíně nad Rýnem nebyl pánem situace už v předvečer Nového roku, vyplývá ze zprávy, kterou cituje deník Der Spiegel. Zpráva je datována 4. ledna 2016.

Dosud se přihlásilo 105 poškozených žen, které byly před nádražím obstoupeny v kruhu africky nebo arabsky vypadajícími muži a poté okradeny, sexuálně napadány a ve dvou případech znásilněny.

Podle deníku autor zprávy píše: „Ženy v doprovodu nebo bez doprovodu procházely skrz uličku masy alkoholem silně intoxikovaných mužů tak, jak ani nelze popsat. Masa před nádražím a v budově nenechala policii působit.“

Podle zprávy se policejní úředníci na místě setkali s množstvím plačících, rozrušených a vyděšených chodců, především žen a dívek. „Hlásili rvačky, krádeže, sex, útoky na ženy atd. Jako pachatele opakovaně jmenovali skupiny přistěhovalců,“ píše autor zprávy podle deníku Der Spiegel.

Autor zprávy dále uvádí, že „identifikace pachatelů zejména sexuálních útoků už bohužel nebyla možná“, protože událostí a zločinů bylo jednoduše příliš mnoho najednou. „Nemohli jsme pomoci každé oběti, policie byla frustrovaná, zčásti nebylo možné obvinit z trestných činů.“

Před nádražím byli přistěhovalci i host Merkelové ze Sýrie

Poté Der Spiegel cituje několik příkladů z předmětné zprávy, ze kterých vyplývá, že osoby, které policisté kontrolovali nebo se pokoušeli zadržet, byli přistěhovalci a žadatelé o azyl. Zpráva cituje rovněž Syřana, který tvrdí, že je hostem Merkelové. Až dosud politici odmítali, že by šlo o žadatele o azyl z loňského roku, naopak hovořili o Afričanech, kteří se v Německu narodili nebo přišli ve dva roky staré přistěhovalecké vlně.

Takto cituje Der Spiegel výňatky ze zprávy:

Policisté bránili kruhům vytvořeným muži a pronikali jimi k volajícím o pomoc.

Citace jednoho muže: Jsem Syřan, musíte se mnou zacházet přátelsky, pozvala mě paní Merkelová.

Svědkům bylo vyhrožováno, když jmenovali pachatele.

Lidé roztrhali povolení k pobytu před očima policistů se slovy: Nemůžete nic, zítra obdržím nové. Zda byly dokumenty pravé, zpráva neuvádí, dodává k tomu autor článku.

Příkazy policistů byly ignorovány. Opakovaná vzetí do vazby nebyla možná vzhledem k nedostatku kapacity. Po uzavření tratě kvůli přeplnění přešli lidé jednoduše přes koleje a znovu zpátky na nástupiště. Při nástupu do vlaků došlo k fyzickým bojům, kde byl uplatněn zákon džungle.

Při evakuaci místa byli policisté bombardováni lahvemi a petardami, po evakuaci začali skupinové potyčky, krádeže, loupeže, fyzické střety, a to ve velkém množství v jednom čase a místě.

Opatření policistů nebyla respektována tak, „jak jsem ještě nikdy za 29 let služby nezažil“. Protože policie neměla dostatek nasazených lidí, byli nasazení policisté rychle na hranicích svých sil. Toto nasazení trvalo od 21,45 do 07,30 následujícího dne. Celkovou situaci popisuje autor zprávy jako chaotickou a hanebnou, uzavírá článek deník Der Spiegel.

Nikdo nebude usvědčen, lidé ruší pobyty v Kolíně nad Rýnem

Po masivních skupinových útocích zejména na ženy začali pobyt v Kolíně nad Rýnem odříkat první návštěvníci. Rušení pobytu a poškození pověsti původně kongresového a výstavního německého města potvrdil Josef Sommer, vedoucí organizace Turismus – Kolín, což je oficiální organizace města pro turistický ruch. Dotazy na bezpečnost obdržely četné hotely i touroperátoři.

Radní města Kolín nad Rýnem za stranu Pro-Kolín a právnička Judith Wolterová vydala varování turistům i obyvatelům. Podle jejího veřejného dopisu je okolí katedrály u nádraží v centru města nebezpečné i v normální době. „Po celé měsíce tam dochází k loupežím, otevřenému obchodu s drogami a pronásledování,“ napsala Wolterová.

Za nepravděpodobné označil v rozhovoru pro Deutsche Welle eventuální usvědčení pachatelů sexuálního masakru žen před kolínským nádražím právník a odborník na trestní právo z Kolína nad Rýnem Nicolaos Gazeas. Aby bylo možné jednotlivé případy dotáhnout až k soudu, musely by existovat konkrétní důkazy bez všech pochyb. Bez takových důkazů soud případ státnímu zástupci zamítne, upozornil na princip trestního řízení.

Trestní řízení nelze vést s hordami, které si udělaly dočasnou přestávku v civilizaci, jak pachatele hromadného násilí nazval spolkový ministr spravedlnosti Heiko Maas. Trestní řízení je vedeno vždy na základě důkazů s konkrétní identifikovanou osobou. Šance, že bude někdo v případě řádění hord v Kolíně nad Rýnem usvědčen, je proto mizivá, vyplývá z rozhovoru s Nicolaosem Gazeasem. Policejní zpráva jeho závěr pouze potvrzuje.

(ire)