Jednotný registr by měl podle vlády zlepšit veřejnou i úřední kontrolu přiznání Foto: archiv

Ministerstvo spravedlnosti se mělo omluvit právníkovi Rozehnalovi, podle něj tak učinilo neuctivě

Právník Aleš Rozehnal získal pravomocným rozhodnutím Městského soudu v Praze odškodné 653 tisíc korun a omluvu od státu kvůli roky trvajícímu stíhání. Ministerstvo spravedlnosti se mu nyní omluvilo formou řádkové inzerce v denících MF Dnes a Právo. Podle Rozehnala je takový způsob omluvy neúctou a „švejkovinou“ ze strany ministerstva.

Inzerát Ministerstva spravedlnosti s omluvou se objevil ve středečním vydání deníků mezi inzeráty na štěňata dobrmana nebo poptávku po aluminiových kolech. Takto vypadala omluva ministerstva.

„Je těžké požadovat od lidí dodržování a úctu k právu a rozhodnutím soudu, když samo Ministerstvo spravedlnosti místo řádného plnění rozsudek soudu pouze švejkuje. Nevyjadřuje tak jen svoje pohrdání a neúctu ke mně, ale ke všem občanům,“ řekl České justici Aleš Rozhnal.

Právník Aleš Rozehnal Foto: archiv
Právník Aleš Rozehnal Foto: archiv

Rozsudek Městského soudu v Praze padl letos v únoru, omluvu  mělo ministerstvo publikovat do 15 dnů od nabytí právní moci. „Rozsudek, na základě kterého bylo Ministerstvu spravedlnosti ČR uloženo omluvit se panu JUDr. Aleši Rozehnalovi nikterak nespecifikoval, jakou formou má být omluva v tisku učiněna. Řádková inzerce byla zvolena z toho důvodu, že varianta dražší formy plošné inzerce by mohla kolidovat s povinností úřadu šetřit veřejné prostředky,“ řekl České justici Jakub Říman z ministerstva.

Advokátovo stíhání začalo v únoru 2001 a trvalo deset let. Podle jeho vyjádření mu zničilo dosavadní právnickou kariéru. Tři měsíce byl ve vazbě. Na rok a půl měl pozastavenu advokátní činnost, jeho společnost přišla o klienty a šest let byla ve ztrátě. Rozehnal hovoří i o tom, že celá kauza poškodila jeho pedagogickou činnost.

O Rozehnala a další lidi včetně bývalého šéfa televize Nova Vladimíra Železného se policie zajímala kvůli podezření z pokusu o poškozování věřitele – společnosti CME. Soud nakonec všechny zprostil obžaloby.

(epa)