Státní tajemník na ministerstvu dopravy Tomáš Čoček Foto: mdčr

Miliony na odměny státních tajemníků: Čoček z ministerstva dopravy dostal už přes 666 tisíc

Přes šest milionů korun dostali zatím dohromady na odměnách státní tajemníci ministerstev a Úřadu vlády. K platům jim je přidal jejich nadřízený náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký. Sám dostal od loňského března dosud od svého šéfa ministra vnitra Milana Chovance přes půl milionu korun.

Jednoznačně nejštědřejší byl Postránecký k tajemníkovi ministerstva dopravy Tomáši Čočkovi. Ten si za své působení ve funkci státního tajemníka rezortu přišel od svého jmenování loni na jaře jen na odměnách na celkem 666 630 korun. Částkou přes 570 tisíc korun si k platu přilepšil pak například tajemník ministerstva vnitra Jiří Kaucký a skoro půl milionem i tajemník ministerstva průmyslu a obchodu Robert Szurman. Samotné měsíční platy se v případě státních tajemníků odvíjí ze zákona a pohybují se zhruba okolo 90 tisíc korun.

666 na dopravu

Někdejší šéf Státního fondu dopravní infrastruktury, kterého si za prvního náměstka vzal na ministerstvo šéf rezortu dopravy Dan Ťok (ANO), dostal od nástupu do funkce státního tajemníka úřadu rekordní odměny. Jen do srpna letošního roku mu k platu náměstek ministra vnitra pro státní službu, tzv. superúředník, Josef Postránecký poslal celkem 440 tisíc korun, tedy nejvíce ze všech tajemníků. Jen od svého jmenování na konci loňského dubna si do konce roku 2015 vysloužil na odměnách jednu z nejvyšších odměn 226 630 korun.

Bonus za školky

Peníze si měl Čoček zasloužit za přípravu zákona, který je potřeba, aby se v budoucnu mohl zavést tzv. videotolling, tedy systém, kdy nebude potřeba mít nalepenou dálniční známku. Dalším důvodem pro odměny bylo podle náměstka Postráneckého také to, že tajemník Čoček zařídil pro zaměstnance ministerstva dopravy dětskou skupinu.

Za zřízení mateřské školky v úřadu dostal jedny z nejvyšších odměn i náměstek ministra vnitra Jiří Kaucký, kterého jeho úřednický šéf ocenil také například za analýzu služebního hodnocení za svůj rezort nebo za dohled nad výběrovými řízeními na služební místa. „Nad rámec běžných povinností spojených s výkonem funkce státního tajemníka posuzoval podklady na jednání poradního sboru náměstka ministra vnitra pro státní službu, kterého se aktivně účastnil,“ uvádí Postránecký jako další odůvodnění, proč Kaucký dostal odměnu přes 571 tisíc korun.

odmenyOd doby fungování státních tajemníků podle nově účinného zákona o státní službě, tedy zhruba od loňského dubna a května, rozdělil Josef Postránecký mezi své podřízené tajemníky na odměnách přes 6,638 milionu korun. Loni se nejvyšší odměny pohybovaly v souhrnu kolem 226 tisíc korun. Dosáhli na ně kromě Čočka také tajemníci rezortů kultury, zahraničních věcí, práce a sociálních věcí, průmyslu a obchodu a vnitra.

Letos se zatím pohybovaly v rozmezí od 70 tisíc do zmíněných celkových 440 tisíc pro tajemníka Ťokova úřadu. Sumu přes 200 tisíc korun zatím dostal k platu i Petr Gajdušek z ministerstva zahraničních věcí nebo někdejší personalista Jurečkova (KDU-ČSL) ministerstva zemědělství Jiří Bakalík, kterému za letošek přiznal Postránecký 255 tisíc korun. Podle informací České justice ale tajemníky ještě várka odměn do konce roku čeká.

Půl milionu od Chovance

Sám tzv. superúředník, tedy náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký, dostal od ministra Chovance (ČSSD) celkem přes 538 tisíc korun. V průměru tak od března na čtvrtletních odměnách dostával zatím odměny v rozmezí od 42 tisíc do 90 tisíc korun.

O odměnách k platu státních tajemníků rozhoduje náměstek Josef Postránecký, obvykle po konzultaci s příslušným ministrem. „O udělení a výši odměn pro jednotlivé státní tajemníky rozhodoval náměstek ministra vnitra pro státní službu na základě návrhů na výši odměny zaslaných příslušnými členy vlády a vedoucím Úřadu vlády (včetně příslušného zdůvodnění) a rovněž na základě vlastního posouzení úkolů plněných státními tajemníky,“ uvedla pro Českou justici mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

„Výše odměny je závislá na množství a povaze plněných úkolů. Rozdíly tak plynou mimo jiné ze struktury útvarů, jež jsou zařazeny do sekcí státních tajemníků, respektive z míry zapojení státních tajemníků do plnění úkolů jednotlivých ministerstev, které nesouvisejí primárně s jejich postavením podle zákona o státní službě,“ dodává Malá.

Více než stotisícovou odměnu si za zhruba půl roku v úřadu stačil odnést i Kamil Srnec z ministerstva životního prostředí, který ke konci října loňského roku na svoji funkci rezignoval. Jeho nástupce na postu Jan Landa si za tři čtvrtě roku v pozici státního tajemníka rezortu Richarda Brabce (ANO) vysloužil navíc 180 tisíc korun.

Funkce státních tajemníků jednotlivých ministerstev včetně Úřadu vlády se zavedla na základě zákona o státní službě. Jednotliví tajemníci tak po výběrovém řízení skládali služební sliby během loňského dubna a května.

Vendula Stadlerová